Bluziranje

| May 31, 2012 | 1 Comment

Tako je to.Fantastično kao život i priključenija.
Časna riječ – slušam Šopena, a pišem o Džeju i političarenju…
U Srbijici milokrvni Toma, od milja Tomas, pobjedio čistokrvnog Borisa. Grobarska lopata zaklanja lažno sunce. Ili – od lopate ne možete pobjeći. Ili – lopata je izvjesna nakon smrti…
Karasevdišem pod tušem, soliram, Džej varijanta: kome noćas trebuje gitara bez žica, kome trebuje čovjek  umornoga lica, kafana bez dima…
Kafana bez dima je Montenegro. Džej je režimski pjesnik.
Sigurno je da vlasnici kafane i njihovi gosti neće platiti račun. Sigurno je zapravo da su gosti sebe proglasili za vlasnike kafane bez dima u kojoj može pušiti samo Džej i intimusi.
Žudim za pravim konobarom  (u obličju Taška Načića iz one opštenarodne opšteslavne predstave u kojoj dominira genijalni Zoranov brk) koji će im se obratiti čuvenom replikom:
ŠTA PIJU PIČKE?
I koji će naplatiti strahotni račun.
Neko će možda i platiti, oni sa većim cehom će išamarati konobara i isprevrtati stolove i polomiti inventar i izrešetati tavanicu.
I zatvoriti kafanu. Zauvijek pogasiti svjetla.
I izazvati buku i bijes i histeriju živopisnih sindikalaca i zapjenušene inteligencije koja više neće moći da čankoliže i puca ćorcima u kafani Montenegro.
Ostaće samo Džej, zaboravljen ispod šanka.
I Karasevdah.
Možda je on budući vlasnik kafane Montenegro.
U kojoj će se slušati Šopen i ostali režimski muzikanti.

Milo će biti negdje daleko. Sindikalci će biti negdje daleko. Mrsomudi- opozicionari će biti negdje daleko.
Na odvikavanju.
Do nove histerije.
I onda ponovo—Šubert.
I Vanja.

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Jasan Pogled

Boris Jovanović

About the Author ()

Boris Jovanović, rođen u Nikšiću. U rodnom gradu voli miris lipa (koje su posjekli) na glavnoj ulici i pivo u samačkom (status nepoznat). Zbog ljubavi prema srpskom jeziku kao mlađi Čarnojević odgegao na mali sjever. Zbog ljubavi prema Nataši nastanio se u Vrnjačkoj Banji ni kriv ni dužan. Vrlo je rijetko otac, a mnogo češće tata Matije i Bogdana. Ponosni je stric. Objavio četiri-pet knjiga. Ima malo više čitalaca nego napisanih knjiga. Nagrađivan (malo ga je sramota, ali mu je to ponekad važno). Navijač Sut(j)eske i Zvijezde. Osobeni znaci: umjetničko-razbojnička fizionomija. Piće: sve manje crnogorskog vina. Država: Srbija i Crna Gora (ili obrnuto). Ima najboljeg druga. I puno knjiga. I malo stripova. I još ponešto...Eto.

Leave a Reply

Bluziranje

by Boris Jovanović time to read: 1 min
1