Gala [Tema: Imaginarna mjesta]

| September 26, 2012 | 0 Comments

Kraljevstvo u Aziji, negdje nasred južne umjerene zone, kojim vlada apsolutni monarh koji je više Evropejac nego orijentalac. Blaga klima i prirodna plodnost zemljišta pogoduju naprednom poljoprivrednom sistemu. Pored toga, priroda je obdarila Galu bogatim mineralnim zalihama.
Najupadljiviji detalj političkog sistema Gale jeste metod oporezivanja. Galani su otkrili najbezbolniji i najsigurniji način da natjeraju zemljake da plaćaju porez koji je državi potreban da bi funkcionisala. Poreski sistem je ovdje nalik obaveznoj lutriji: svaki odrasli pojedinac mora, po zakonu, da kupi od države određeni broj lozova u skladu sa svojim prihodom. Pobjednik u izvlačenju dobija dvadeseti dio cjelokupno sakupljene sume. Rezultat ovoga je da Galani plaćaju porez sa evidentnim zadovoljstvom – čak i sa jednom vrstom pretjerane revnosti.
Druga značajna inovacija uvedena u kraljevinu Gala je eliminisanje svih trgovačkih posrednika: sve proizvode nabavlja država, koja ih onda stavlja na prodaju putem mreže državnih radnji. Na ovaj način ukida se nekoliko faza koje inače povećavaju cijenu svih robnih artikala. Posjetioci će biti prijatno iznenađeni odličnim stanjem puteva. Država sa velikom brigom održava široku mrežu puteva koji omogućavaju da sva roba lako stiže na svoje odredište. Ti putevi su osnova ekonomije ove zemlje.
Zahvaljujući svojim reformama, Gala je najbogatija kraljevina u Aziji – toliko bogata da se njena inostrana politika sastoji u pripajanju susjednih država (kad god kralj Gale nađe to za shodno) umjesto njihovog porobljavanja i krvoprolića.

Izvor: Andre-Francois de Brances- Villeneuve, Historie ou Police du royaume de Gala, traduite de l italien en anglais, et da l anglais en francais, Pariz, 1754.

 

 

 

Tags: , , ,

Category: Anatomija Fenomena

About the Author ()

Voli da briše članke...

Leave a Reply

Gala [Tema: Imaginarna mjesta]

by admin time to read: 1 min
0