Najsiromašniji predsjednik na svijetu

| December 27, 2013 | 0 Comments

Mnogi nijesu ni oduševljeni njegovim govorima i riječima jer je suviše direktan i ne voli da “filuje” i da se prenemaže. I to, oni iz krugova zvaničnih, smatraju “nepredsjedničkim” dok je za ostale heroj, vođa bez premca, “jedan u milion”.

Ima malo škole, kažu samo “osnovno formalno obrazovanje”.

Bio je gerilac i borac za socijalnu pravdu, socijalista u duši koji je 14 godina proveo u vojnom zatvoru. Svoju grupu gerilaca Tupamaros je nakon izlaska iz zatvora pretvorio u političku partiju i stao na čelo prije 20 godina. Bio je i ministar poljoprivrede (2005-2008), a predsjednik je od 2009-te.

Zovu ga i Pepe Muhika, a pravo ime mu je Hose Muhika i predsjednik je parlamentarne republike Urugvaj, male države u Južnoj Americi.

Pepe Muhika ili Hose Muhika ima 78 godina i svijetu je poznat kao “najsiromašniji predsjednik”. Njegova državnička plata je 12.500 dolara, ali od toga za sebe ostavlja 1.250. Ostalo daje u humanitarne svrhe i fondu za razvoj preduzetništva. Izjavio je da mu više novca ne treba. I, dobro mu je jer zna da ima mnogo Urugvajaca koji žive sa mnogo manjom mjesečnom platom.

“To je pitanje slobode”, izjavio je za BBC.

“Ako nemate mnogo toga u vlasništvu, onda ni ne morate cio život da mukotrpno radite kako biste to i održali, već imate mnogo vremena koje možete da posvetite sebi”.

Oni koji za mene govore da sam siromašan, u stvari su sami siromašni. Za mene je siromašan onaj kome mnogo toga materijalnog treba, jer ko mnogo traži, nikada nije zadovoljan. Šta smo to uradili? Rađamo se da bismo jeli i trošili i kada više ne možemo, patimo i frustirani smo. Okupirali smo sebe hramovima Tržišta-Boga koji nam organizuje ekonomiju, politiku, navike i naše živote, čak nas snabdijeva i kreditima i platnim karticama i tako nam daje lažan osjećaj sreće”, često govori Mujica uvjeren da kao ljudi nigdje nećemo stići ako nam je cilj da radimo da bismo kupovali i ako je potrošnja glavna energija.

“Moramo da se borimo za novu kulturu. Siromašan je onaj kome treba još i još i još…”, dodaje Muhika.

Britanski Ekonomist proglasio je Urugvaj državom godine zbog reforma od koje ‘koristi može imati cijeli svijet’. Urugvaj je legalizovao marihuanu i gay brakove, a Ekonomist ocjenjuje da je takva politika ‘uvećala globalni iznos sreće bez ikakvog finansijskog troška’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Category: Jasan Pogled

About the Author ()

Voli da briše članke...

Leave a Reply

Najsiromašniji predsjednik na svijetu

by admin time to read: 2 min
0