Nepokoreni grad [Tema: Nostalgija – YU serije]

| June 28, 2013 | 0 Comments

Nepokoreni grad

Vrijeme prikazivanja: 1981.
Broj epizoda: 14
Scenario: Milan Šećerović
Režija: Eduard Galić

“Nepokoreni grad” je televizijska serija TV Zagreb koja u 14 epizoda opisuje događaje koji su se dešavali u Zagrebu za vreme Drugog svetskog rata. Trajanje svake epizode odudara od standardnog, jer svaka ima različitu minutažu, koja je ravna jednom igranom filmu. Tako, prva epizoda traje oko 90 minuta, dok treća ima trajanje od puna dva sata.
Serija je snimana 1980. i 1981. godine, po scenariju mnogobrojnih scenarista, najčešće Milana Šećerovića. Serija je takođe imala mnoge režisere, od kojih je najveći udeo imao Eduard Galić. Muziku je komponovao Alfi Kabiljo, a pesme, prema stihovima Bertolda Brehta, izvodi Drago Mlinarec.

U seriji se vide poznati događaji, kao što je prelazak Ive Lole Ribara, dr Ivana Ribara, Ivana Gorana Kovačića i Vladimira Nazora u partizane. Međutim, ima i delova koji govore o manje poznatim događajima, kao što su ukidanje Ujedinjenog radničkog sindikata, porast pristalica Ustaškog pokreta, život logoraša u logoru Kerestinecu, odakle su ustaše odvele i streljale poznatog novinara i publicistu, Otokara Keršovanija.

Insert

Tags: , , , , , ,

Category: Anatomija Fenomena

About the Author ()

Voli da briše članke...

Leave a Reply

Nepokoreni grad [Tema: Nostalgija – YU serije]

by admin time to read: 1 min
0