Priče o Silviji – Ako neko ne želi, očajnički ne želi da bude uticajan

| August 10, 2013 | 0 Comments

© Srđa Dragović

Ako neko ne želi, očajnički ne želi da bude uticajan

– Ako neko ne želi, očajnički ne želi da bude uticajan, da bude značajan, šta da se radi – rekao sam Silviji prilikom još jednog nesporazuma između nas dvoje – kao da smo se kretali šinama koje vode u istom pravcu i, avaj, šine su počele da se razilaze, njena preko brda, moja ka rijeci, voz, naš voz se raspadao, usporeno, kao slow motion, gledao sam kako se cijela kompozicija od lokomotive do zadnjeg točka zadnjeg vagona, raspada.

Zgrozio sam se kada mi je rekla da se ona svima na poslu javlja isto, iako je, iako je ne znam na kom položaju i kao takva važnija od ne znam, kao vozača, ili kurira ili ne znam nekog portira. Bez obzira što sam Silvija.

To si ti – prošaputao sam. Ti si Silvija.

Kako se sa kim pozdravljamo i užasi našeg svakodnevnog života – bio je naslov teksta, nisam znao kako to da nazovem – priča, esej, kritika, pojma nemam ali sam imao želju, nekada je dovoljno, sjeo, napisao pod tim naslovom jedan tekst koji sam namjeravao da predam Silviji pokazujući gnušanje prema njenom odnosu prema samoj sebi prvenstveno kao nekom biću koje znači nešto više od jednog pauka, jednog krokodila ili jednog umornog noćnog čuvara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: ,

Category: Art

Slobodan Šabeljić

About the Author ()

Slobodan Šabeljić rođen je u Nikšiću. U vrijeme istorije, žestokih tuča i demonstracija u Beogradu završio Filološki fakultet, te godine nijesu pojeli skakavci. Nikada nije pisao za djecu i odrasle. Piše za one koji čitaju. Knjigu pripovijedne proze „Heroji“ objavio je 2009. godine. Knjiga „Priče o Silviji“ objavljena 2010. godine bila je predložena za regionalnu nagradu Meša Selimović. Knjigu priča "52 kratke priče o evropskom fudbalu" objavio je 2012. godine. Roman pod nazivom "Ovo nije roman" objavljen je 2013. godine. Izdavačka kuća Rende iz Beograda 2014. godine je objavila novo izdanje knjige "Priče o Silviji". Knjigu "Barselona jedna priča" objavio je 2015. godine a zbirku priča "Berač pamuka" 2016. godine. U međuvremenu, piše i diše. Punim plućima.

Leave a Reply

Art

Priče o Silviji – Ako neko ne želi, očajnički ne želi da bude uticajan

by Slobodan Šabeljić time to read: 1 min
0