Priče o Silviji – Da li bi voljela da imaš ferari

| June 19, 2012 | 1 Comment

© Srđa Dragović

Da li bi voljela da imaš ferari

– Da li bi voljela da imaš ferari? – pitao sam Silviju.

Nasmijala se, zna me, poznaje me dobro, moje igre, moje pokušaje, moje trikove, to me ponekad nervira, jer bih volio da sam, ponekad, za nju nepoznat, nepoznat, potpuno, ali nekad volim što me poznaje, ah, kao otvorenu knjigu, razumijevanje i sve to, zna Silvija zašto pitam da li bi voljela da ima ferari, tako da se samo nasmije, nasmije, a ja ne kažem ništa, ništa više, a htio sam da kažem da sam zamislio čovjeka koji ima ferari i spava i budi se u svom krevetu, pored žene, djeca spavaju u drugoj sobi, i čovjek ima puno posla i tog dana i narednog, i tako leži, gleda u plafon, leži, ima obaveze, koje, ah, ne mogu da čekaju, i tako leži, gleda u plafon, i ko zna zbog čega je tužan, i pomisli na ferari, parkiran ispred kuće, pomisli na ferari i postidi se i začudi se što se postidio, šta nije u redu.

Šetam gradom i zagledam lica vozača. U skupim kolima, u manje skupim, pogledajte ta lica, koliko sjutra, pogledajte, zamislite ih kako se bude, kako se bude, kako leže u krevetu, kako znaju, ah, kako samo znaju, sve, sve, u tom trenutku, kako u tom jednom, strašnom, trenutku, sve znaju, baš sve, o vlastitoj smrti.

Nekako, svi ti točkovi, to gvožđe, to habanje, to propadanje dok se brzo vozi, taj lom, ta eksplozija, ta pukotina koja se javlja, koja mora da se, kad tad, pojavi. Jednostavno, tako je. Pukotina se pojavi i onda počne. I nema. Mora da se završi. Kao i sve.

Sledeća priča: Priče o Silviji – Koliko je papir na kome pišem bitan 

Tags: , , , ,

Category: Art

Slobodan Šabeljić

About the Author ()

Slobodan Šabeljić rođen je u Nikšiću. U vrijeme istorije, žestokih tuča i demonstracija u Beogradu završio Filološki fakultet, te godine nijesu pojeli skakavci. Nikada nije pisao za djecu i odrasle. Piše za one koji čitaju. Knjigu pripovijedne proze „Heroji“ objavio je 2009. godine. Knjiga „Priče o Silviji“ objavljena 2010. godine bila je predložena za regionalnu nagradu Meša Selimović. Knjigu priča "52 kratke priče o evropskom fudbalu" objavio je 2012. godine. Roman pod nazivom "Ovo nije roman" objavljen je 2013. godine. Izdavačka kuća Rende iz Beograda 2014. godine je objavila novo izdanje knjige "Priče o Silviji". Knjigu "Barselona jedna priča" objavio je 2015. godine a zbirku priča "Berač pamuka" 2016. godine. U međuvremenu, piše i diše. Punim plućima.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ®eKreator says:

    Umjesto YUtarnjeg deserta!

    Samo tako! Zoblji skupe, i manje skupe, psihodelične mušmule prekrasne nam svakodnevice. Po mjeri Silvije i njenog raskrinkavajućeg osmjeha.
    A za bateriju ferarija ne brini. Nju je teže zdipiti.

Leave a Reply

Art

Priče o Silviji – Da li bi voljela da imaš ferari

by Slobodan Šabeljić time to read: 1 min
1