Priče o Silviji – Kada sam počeo da šetam, Silvija je danima pokušavala da me usmjeri

| November 21, 2013 | 1 Comment

© Srđa Dragović

Kada sam počeo da šetam, Silvija je danima pokušavala da me usmjeri

Kada sam počeo da šetam, Silvija je danima pokušavala da me usmjeri, da mi odredi pravac, da me, mogu da kažem, porazi. Pokušaji su propali jer je nijesam ni slušao. A Silvija, kao da neće – uveče mi kaže – pa da, sjutra ćeš opet da šetaš, mogao bi otići do vidikovca, znači, samo skreneš tu i tu, malo uzbrdo, dobro je za kondiciju, i kada stigneš gore – imaš šta da vidiš – grad, kao na dlanu, i u daljini rijeka…Silvija zaboravlja, Silvija se mijenja, zaboravljam i ja, mijenjam se, šta li.

Nijesam otišao na taj vidikovac, niti u muzej gdje se čuvaju najstarije i vrlo važne i ne znam, pozlaćene, nijesam otišao u najveći šoping centar napravljen u obliku jedrenjaka. Čak mi je Silvija rekla da se turistima nudi kao dio aranžmana pri posjeti ovom gradu, obilazak siromašnih predgrađa gdje žive došljaci, izbjeglice. Drugi, koji prodaju tijelo, bubreg ili kestenje. Nijesam ja turista – rekao sam Silviji, a ona je znala, dobro je znala kako ja hodam, kako se prostor samo za mene otvara, potpuno nov, kako vidim stvari što ih niko, nikada, u ovom gradu, nije vidio.

 

 

 

 

 

Tags: ,

Category: Art

Slobodan Šabeljić

About the Author ()

Slobodan Šabeljić rođen je u Nikšiću. U vrijeme istorije, žestokih tuča i demonstracija u Beogradu završio Filološki fakultet, te godine nijesu pojeli skakavci. Nikada nije pisao za djecu i odrasle. Piše za one koji čitaju. Knjigu pripovijedne proze „Heroji“ objavio je 2009. godine. Knjiga „Priče o Silviji“ objavljena 2010. godine bila je predložena za regionalnu nagradu Meša Selimović. Knjigu priča "52 kratke priče o evropskom fudbalu" objavio je 2012. godine. Roman pod nazivom "Ovo nije roman" objavljen je 2013. godine. Izdavačka kuća Rende iz Beograda 2014. godine je objavila novo izdanje knjige "Priče o Silviji". Knjigu "Barselona jedna priča" objavio je 2015. godine a zbirku priča "Berač pamuka" 2016. godine. U međuvremenu, piše i diše. Punim plućima.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. KADA SAM POČEO DA ŠETAM,

    Kratak prozni zapis ima elemente umjetničkog šarma sa još par rečenica i više koncentracije pri pisanju bio bi bolji. Potrebno ga je dva tri puta pročitati prije nego ga stavite na internet, možda bi još nešto malo doradili. U prvom redu drugog stvka ispuštena je jedna riječ – možda “stvari”.

Leave a Reply

Art

Priče o Silviji – Kada sam počeo da šetam, Silvija je danima pokušavala da me usmjeri

by Slobodan Šabeljić time to read: 1 min
1