Vladislav Bajac – Hamam Balkanija

| October 19, 2012 | 0 Comments

IMPRESIJA

– Dobile su ovom plemenitom knjigom slavne Mimarove i Sokolovićeve zadužbine ukrasni ornament i majstorsku pozlatu od vaskrslog poštovanja i divljenja.
– Andrićevski je sazdao majstor Bajac sopstvenu zadužbinu i uvrstio sebe u red kalfi obesmrćenih neimara.
– Uglačana, precizno srezana i stamena kao kocka granita, ova knjiga postade potpora, predvorje i balustrada svetih blagoslovenih zidanica.

 

CITATI

– Voda je samo tamo bila takva kakva je, i nigde drugde. Morao sam najpre za nju da zidam most, a onda za ljude
– Politika mi je dosadna!Mesto bi joj trebalo da bude među korisne potrebne delatnosti, ali daleko od suštinske kreativnosti i izvora pokretačkog u čoveku.
– Prvo je umro kad je napustio svoj dom, a sada živi na drugom mestu. Prvo je pisao sleva nadesno, a sada zdesna nalevo. Prvo je slušao druge, a sada slušaju njega ( o Mehmed-paši Sokoloviću)
– Reke su bile teško savladive, kao mačke jedino svoje i samo po svom nahođenju sklone umiljatosti
– Najbolji sultanov prijatelj bila je smrt sama.
– Zar razvijena Evropa 19.veka nije postojećem balkanskom prostoru nadenula ime napostojećeg prostora-Ruritanija-ne bi li ga još koji put skuvala u ljudožderskom kazanu?
– Što manje vremena čovek ima pred sobom to ga više traži iza sebe.
– Ne može vera u Boga biti uvek i samo u duši. Naročito kad treba da se deli sa drugima.
– Takav sevap, kakav je hamam, ostavlja se drugima samo iz ljubavi.
– Vremenom sam naučio da zdanja posmatram kao muziku.
– Islamizacija je od svih naroda pod osmanskom vlašću najtemeljnije obavljena među Srbima, gde god da živeli. Razumljivo, kada se zna da su Srbi bili najmnogoljudniji porobljeni hrišćanski narod u Evropi.
– Da iza sebe ostavi trag u kamenu. Na svojim mestima.
– Skoro svima bi se vladanje, a često i život, završavali jednom neizgovorenom rečenicom namenjenom podanicima, a koja je bila znak suštinske slabosti takvog vladanja, a možda čak i nemoći: NAREĐUJEM DA ME VOLITE!

 

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Notes

Boris Jovanović

About the Author ()

Boris Jovanović, rođen u Nikšiću. U rodnom gradu voli miris lipa (koje su posjekli) na glavnoj ulici i pivo u samačkom (status nepoznat). Zbog ljubavi prema srpskom jeziku kao mlađi Čarnojević odgegao na mali sjever. Zbog ljubavi prema Nataši nastanio se u Vrnjačkoj Banji ni kriv ni dužan. Vrlo je rijetko otac, a mnogo češće tata Matije i Bogdana. Ponosni je stric. Objavio četiri-pet knjiga. Ima malo više čitalaca nego napisanih knjiga. Nagrađivan (malo ga je sramota, ali mu je to ponekad važno). Navijač Sut(j)eske i Zvijezde. Osobeni znaci: umjetničko-razbojnička fizionomija. Piće: sve manje crnogorskog vina. Država: Srbija i Crna Gora (ili obrnuto). Ima najboljeg druga. I puno knjiga. I malo stripova. I još ponešto...Eto.

Leave a Reply

Vladislav Bajac – Hamam Balkanija

by Boris Jovanović time to read: 1 min
0