Fenomeni

Jugoslav Pantelić: Kako smo promenili FEST – FEST 2018.

 

Razgovarala: Miona Kovačević

Umetnički direktor i selektor Festa, kome je ovo poslednja godina mandata, otkrio je za “Pop & kulturu” sve najvažnije detalje koje krije 46. Međunarodni beogradski filmski festival. Govori i o revolucionarnim promenama koje je napravio po preuzimanju funkcije.

Ovogodišnji 46. Fest biće održan od 23. februara do 4. marta na osam lokacija u deset beogradskih dvorana. Festival će biti svečano otvoren u Sava centru u 19h dodeljivanjem Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti mađarskom reditelju Ištvanu Sabu i projekcijom filma “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” Martina Mekdone.

Domaći dobitnik Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručen našoj glumici Nedi Arnerić, dok će priznanja za dosadašnje stvaralaštvo dobiti ruski reditelj Karen Šahnazarov i britanski autor Roland Džofi. Svi oni, kao i pojedini članovi žirija, imaće u okviru programa “Fest klasik” svoje retrospektive.

Kako izgleda međunarodni takmičarski program?

Skrenuo bih paznju i na film „Rok” koji potpisuje mladi ruski reditelj Ivan Šahnazarov.

Mislim da članovima žirija uopšte neće biti lako. O nagradama će odlučivati reditelji reditelji Mila Turajlić, Milčo Mančevski i Jovan Jovanović, glumac Gordan Kičić i Elma Tataragić, scenaristkinja i umetnička direktorka Sarajevo film festivala.

 

Da li je neki od tih filmova otkupljen za bioskopsku distribuciju?

Kad smo kod onih komercijalnijih filmova, za koje naslove očekujete da će privući najveću pažnju?

Šta donosi srpski takmičarski program?

 

Hoće li biti dokumentarnih filmova?

Nema samo mračnih tema?

Publiku će svakako zanimati da li stižu svi kandidati za Oskara koje još nismo imali prilike da vidimo?

Ove godine dodela Oskara je 4. marta, samo par sati nakon zatvaranja Festa, a ne na pola festivala, pa će publika prvi put imati priliku da viditi baš sve favorite. Šta vi mislite, da li će se između „Oblika vode” i „Tri bilborda” voditi glavna trka za najbolji film?

Koji od filmova iz programa Festa je vaš lični favorit?

Koji film biste ocenili kao najkontroverzniji ili najšokantniji?

Za ovu sredinu?

Koja nam još iznenađenja Fest sprema?

Šta ćemo gledati na zatvaranaju Festa?

Ove godine ističe vam četvorogodišnji mandat. Od gradskih vlasti zavisi da li će ga produžiti ili ne, ali koliko ste vi zadovoljni postignutim?

Menjati Fest, naš najvažniji festival, nije bilo lako. Promena koncepta od revijalnog u takmičarski je nešto što sam ja zagovarao još početkom prethodne dekade. Pokušaja i delimičnih usmeravanja u tom pravcu je bilo i ranije, međutim, svi su se plašili da naprave ključni korak strahujući od reakcija javnosti, misleći da treba da zadržimo ulogu u kojoj prikazujemo nešto što su drugi ocenili kao najbolje, bez da i Beograd bude mesto gde će neki žiri odlučivati o tome šta je najbolje. Meni je to uvek bilo inferiorno, moram da priznam. Vukosavljević je tada umeo da prepozna novi koncept i u potpunosti stane iza njega. Na kraju mandata sam mu zahvalan na tome i mislim da je naš novi koncept i ugled koji smo vratili festivalu nešto što će u budućnosti biti isticano kao jedan od prelomnih trenutaka funkcionisanja našeg Festa u ovim dekadama. Ispostavilo da je posle tri godine takmičarski program više niko ne dovodi u pitanje. A filmovi koji pobeđuju na Festu – podsetiću, do sada su to bili „Vuk”, „Dnevnik jedne tinejdžerke” i „Ne gledaj mi u tanjir” – godinu dana nakon toga dobijaju nominacije za Oskara, bivaju kandidati svojih zemalja za Oskara ili pobeđuju na drugim festivalima. Ljudi ne samo odavde već i iz drugih zemalja polako se opredeljuju da svetske premijere održe upravo u Beogradu, dakle, taj takmičarski koncept i te kako ima smisla.

Fest će u budućnosti, kao i svi veliki svetski festivali, sasvim sigurno trpeti određene evolutivne promene, ali ukoliko toga nema onda prosto takve manifestacije (ili ljudi) prestaju da budu preterano zanimljvi publici a ona je bila i ostaće najbitnija.

Sve o programu ovogodišnjeg Festa možete pogledati na zvaničnom sajtu.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/jugoslav-pantelic-kako-smo-promenili-fest/xsb6tm6