Fenomeni

Branko Kukić: Živimo u euforiji i dertu populizma

Branko Kukic
21.11.2000.
Foto:Goranka Matic

Piše: Anđelka Cvijić

 

Knjigama koje objavljuje u različitim edicijama od kojih se delima iz filozofije, psihologije i književnosti izdvaja “Alef” (Borhes, Niče, Jung, Kiš, Crnjanski, Šejka…), i časopisom posvećenim jednoj temi ili ličnosti (Selin, Tesla, Kumranski rukopisi, Mlada Bosna, Hugo Prat, Beket…), Kukić istrajno neguje književni ukus čitalaca a da pritom nikome ne povlađuje. Ni dela “Gradca” ni časopis ne šepure se šarenilom naslovnih strana: u jednom tonu, sa svedenim likom, crtežom ili jedino naslovom, samosvesno pokazuju da se prave vrednosti ne nalaze u opčinjavanju prostote već u istini i znanju koje nose između korica.

Branko Kukić je pre par godina proglašen za ličnost godine nedeljnika “Vreme”, a dobitnik je i nagrade “Vitez poziva”. Nedavno je objavio dvestoti broj časopisa “Gradac”, posvetivši ga Miroslavu Krleži (priređivač je Vlaho Bogišić).

* Ne nađoste nekog srpskog pisca za jubilej časopisa?

* U uvodu kažete da kada se danas pomene Krleža – diže se oluja. Čini se da je posebno jaka u srpskom “ataru”, čak se njegove reči često falsifikuju. Otkuda ta averzija Srba prema Krleži?

* Nedavno ste u SANU govorili da je kriza kulture uvek i kriza društva. S obzirom na kulturu poslednjih decenija, da li to živimo u permanentnoj krizi društva?

* Ukazujete na treš literaturu koja nas truje. Većina onih koji je gutaju to ne primećuje, ali će Vama prebaciti elitizam.

* U stotom broju časopisa “Gradac” u uvodu ste pitali “Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?” U dvestotom sada konstatujete: “Nešto od nečega u ničemu. Maskiranje realnosti”. Onda ste predlagali kako krenuti napred; čini se da Vas je ophrvao crni pesimizam?

* Završimo sa Krležom: iduće godine biće 75 godina kako je objavio “Pijanu novembarsku noć 1918”. Kome biste je danas namenili?

http://www.danas.rs/danas.1165.html?rubrika_id=5&news_id=335561&title=Branko+Kuki%C4%87%3A+%C5%BDivimo+u+euforiji+i+dertu+populizma