Fenomeni

Nema konsenzusa oko razloga za izbijanje Velikog rata [Tema: Veliki rat]

RAZGOVOR – Anika Mombauer, za Danas

Autor: Anđelka Cvijić

Na stogodišnjicu Prvog svetskog rata preplavljeni smo knjigama koje govore o ovom događaju. I one naučne, zasnovane na dokumentima, razlikuju se u zaključcima što pokazuje da ni posle jednog veka ne postoji konačni stav stručnjaka o Velikom ratu.

Knjiga Anike Mombauer Uzroci Prvog svetskog rata. Sporenja i saglasnosti koju je krajem 2013. objavio Clio (prevela Ksenija Todorović) čitaocu nudi iscrpni višedecenijski pregled mišljenja svetskih istoričara oko uzroka ovog rata. Autorka se, kako sama kaže, manje bavi istraživanjem događaja koji su doveli do rata (atentat na Franca Ferdinanda samo spominje a Gavrila Principa nema ni u indeksu), a mnogo više okolnostima koje su podsticale, i još podstiču ovu dugotrajnu raspravu.

Anika Mombauer od 1998. predaje na Odeljenju za modernu istoriju Otvorenog univerziteta u Velikoj Britaniji, članica je Uređivačkog odbora projekta 1914-1918. Online (Internacionalna enciklopedija Prvog svetskog rata).

U godinama uoči rata u Evropi je izbilo nekoliko kriza. Kako to da je baš Balkanska kriza bila okidač?

Smatrate li da je Nemačka glavni krivac za Prvi svetski rat?

Kad je 23. jula ultimatum uručen, kriza se izmenila i tada su odluke drugih vlada takođe postale važne. Složila bih se sa novim interpretacijama koje ističu da su odluke donete u Sankt Peterburgu i Parizu bile štetne po ishod krize, baš kao i stav srpske vlade. Ali te sudbonosne odluke mogle su biti donesene tek kad je kriza već stvorena – a za to su odgovorni Beč i Berlin. Zato Julsku krizu posmatram iz dva dela – u prvom, krizu su namerno stvorile Nemačka i Austrougarska očekujući da rezultira ili ratom ili poniženjem Antante. One su bile voljne da reskiraju rat. U drugom su delu i druge sile reagovale na fait accompli ultimatuma, a Rusija i Francuska htele su da jedna drugu podrže u ratu ako on bude neizbežan. Srbija nije htela da prihvati sve uslove, i u toj odluci podržavala ju je Rusija. Čini mi se da jedino Britanija nije imala interes da uđe u rat na kontinentu, i samo je ser Edvard Grej ponudio neke iskrene predloge za posredovanje. To što od njih nije ništa bilo velikim se delom duguje činjenici da je u Beču i Berlinu već odlučeno da bi diplomatska pobeda nad Srbijom bila beznačajna.

A da je Srbija prihvatila sve tačke ultimatuma Austrougarske?

Vaša knjiga briljantno razotkriva i manipulacije svih velikih zemalja kojima je čas potrebno razotkrivanje istine o Velikom ratu, a čas nije?

Koliko se uopšte istoričari slažu kad je reč o uzrocima Prvog svetskog rata?

Prvi svetski rat je jedna od najemotivnijih tema moderne istorije?

http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/knjiga_danas/nema_konsenzusa_oko_razloga_za_izbijanje_velikog_rata.54.html?news_id=279244