Fenomeni

Više od stotinu premijernih filmova na Beldocs festivalu

 

 

 

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma, saopšili su organizatori festivala na konferenciji za medije danas, 17. aprila u Kombank Dvorani.

Osnivač i direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović obratio se publici rečima da mu je zadovoljstvo što je festival  svake godine blizu ostvarenja svog glavnog cilja:

-“ Veoma sam zadovoljan profilisanjem festivala jer taj umetnički pečat festivala daje ličnu kartu Beldocsu, čemu sam oduvek žudio. Beldocs je došao u situaciju da zacrta cilj da izraste među dvadeset najznačajnijih evropskih festivala dokumentarnog filma, i u narednih pet godina verujem da će uspeti u tome.”

Festival otvara svetska premijera filma “Linija života” Darka Bajića, 8. maja u 20 sati u Kombank dvorani, dok će na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac “Električni Orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić.

“Linija života” je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o “Električnom orgazmu” portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

Darko Bajić, reditelj filma istakao je da se ne radi samo o filmu o njegovom ocu, već i o filmu  o jednom vremenu o kom publika treba više da čuje:

“Ovaj film nije samo biografska priča o slikaru, nije samo reportaža nego je to i film o jednom surovom vremenu, vremenu jednog od najstrašnijeg rata koji nam se desio u Evropi. O vremenu jednog završetka veka koji je ujedno i vek opomene, i čini mi se da ovaj film upravo sad i treba da se gleda i da komunicira sa publikom, jer se nadam će taj film postaviti a i rešiti mnoga pitanja koja nažalost nismo znali, a koja ovaj film otkriva.”

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano deset filmova. O ovoj selekciji selektor festival Igor Stanojević kaže:

Prema rečima Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala, domaći takmičarski program okuplja šest filmova (četiri svetske i dve domaće premijere) raznolikih tematika.

U vezi sa selekcijom ovogodišnjih filmova, selektor Stanojević dodaje da su filmovi prikupljani sa svih strana, na sve moguće načine:

Koncepcija pratećih programa se naslanja na prošlogodišnju, ali uvedene su i neke izmene. U programima “Vatromet” i “Meteori” zastupljeni su filmovi naglašeno kinematičnih poetika.

Filmovi sa aktuelnim političkim temama uvršteni su u program “Naslovna strana”, dok je selekcija “Udarni termin” skup kritički i komercijalno najuspešnijih dokumentaraca iz 2018, između ostalih i nominovani za Oskara – “U procepu”, “Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri” kao i dobitnik Oskara “Slobodan i sam”.

Festival s ponosom predstavlja program “Lavirinti pravde” koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje i razumevanje u modernom trenutku, a koji je podržan od Fondacije Hajnrih Bel. Značajnu pažnju ove selekcije privlači film “Suđenje Ratku Mladiću” Roberta Milera i Henrija Singera, reditelja koji će biti gosti festivala. Reč je o filmu o procesu koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu vođen protiv nekadašnjeg generala i načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Tu je i film “RBG”, o sudiji američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, i mnogi drugi.

Milan Bogdanović ispred Hajnrih Bel Fondacije istakao je da je razlog za podršku  festivalu to što je Beldocs plodno tlo za otvaranje tema koje mogu potpomoći kulturu dijaloga:

“Zadovoljstvo nam je da pomognemo da se o temama koje nisu mainstream, nisu popularne koje su tabu i kao takve neretko otvarane, govori više sve u cilju stvaranja plodnog tla za razvoj kulture dijaloga. Beldocs je definitivno ostrvo gde je to moguće.”

U programu “Profil”, selekciji biografskih filmova, publiku očekuju dokumentarci o Papi Franji (u režiji Vima Vendersa), ruskom političaru Mihailu Gorbačovu, MMA borcu Konoru Mekgregoru, reditelju Vilijamu Fridkinu i teniseru Džonu Mekenrou. Selekcija “Intermisija” okuplja najbolje od muzičkih dokumentaraca, među kojima i pronađeni film o Leonardu Koenu “Bird on a Wire” Tonija Palmera, koji će biti gost Festivala.

Selekcija “Pejzaž” gledaocu nudi geografske i antropološke filmove iz svih delova sveta, od Severnog pola do Latinske Amerike, dok će nova celina “Povetarac” ponuditi naslove koji akcenat stavljaju na blažu, ljudsku stranu života.

Publiku očekuju i retrospektive dela japanskog dokumentariste Kazua Hare i hrvatskog reditelja Gorana Devića, koji će biti počasni gosti Festivala.

Program “Teen” namenjen je mlađoj publici, za one koji gledaju u budućnost filmske umetnosti i dokumentarizma rezervisana je selekcija “VR”, a specijalne projekcije imaće filmovi “Sveci, Savo i Srbija” Sava Tufegdžića i “Poslednji bogumili” Nedima Lončarevića, gostiju festivala.

Cem Öztüfekçi, šef Industry programa istakao je novine u okviru jedne od sekcija Beldocs Industry programa:

“U okviru Beldocs Marketa, kao jednog od delova Industry sekcije, više od trista naslova biće dostupno putem online video biblioteke biti gostima Industry programa.”

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa potprogram Media, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Gete institut, Francuski institut, Media desk Srbija, ambasade Švajcarske, Holandije, Belgije, Danske, Portugalije, Švedske, Walonie-Bruxellex, Heinrih Ball Srbija i portugalska kompanija “Nov Group” koja je podržala program Fokus Portugal, kao i brojni medijski pokrovitelji, partneri i prijatelji.

 

Filmske selekcije:

 

Međunarodni takmičarski program

Domaći takmičarski program

Profile – naziv za selekciju biografskih filmova

Landscape – naziv za antropološke I pejzažne filmove

Intermission – naziv za selekciju muzičkih dokumentaraca

Fireworks – naziv za selekciju filmova snažnih, izraženo kinematičkih filmskih izraza

Meteors – Eksperimentalni filmovi

Breeze – naziv za selekciju blagih, duhovitih filmova

Labyrinths of justice – dokumentarci o značajnim suđenjima (sudskim procesima)

Front page – naziv selekcije sa aktuelnim političkim temama

Prime time – Selekcija vrlo atraktivnih filmova među kojima su i 4 Oskarovca

Fokus Portugal – izbor iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma

Retrospektiva Kazuo Hara

Retrospektiva Goran Dević

Teen – selekcija posvećena tinejdžerima

 

Od pre tri godine, Beldocs organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

 

 

https://beldocs.rs/izgubljeni-dokumentarac-o-leonardu-koenu-na-beldoksu/

https://beldocs.rs/film-o-gorbacovu-premijerno-na-beldocsu/

https://beldocs.rs/ozloglaseni-konor-mekgregor-na-beldocsu/

https://beldocs.rs/linija-zivota-otvara-beldocs/

https://beldocs.rs/oskarovci-na-beldocsu/

https://beldocs.rs/legendarni-japanski-reziser-kazuo-hara-stize-na-beldocs/