Fenomeni

Čarls Simić – Tamo gde počinje zabava [Knjiga dana]

 

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Pogled iz Amerike – Čarls Simić: Vodićemo JOŠ VIŠE RATOVA

Reprezentativan izbor autobiografskih i autopoetičkih eseja Čarlsa Simića “Tamo gde počinje zabava” upravo je objavljen u izdanju “Arhipelaga”. Tim povodom objavljujemo odlomke iz poslednjeg, neobjavljenog intervjua sa Čarlsom Simićem koji je novinarka i prevodilac Vesna Roganović vodila specijalno septembra 2016. za knjigu intervjua sa Simićem “Đavo gudi na raskršću”, koju uskoro objavljuje “Dereta”.

 

Vaši noviji stihovi blago su osenčeni rezignacijom: jedna pesma doslovno govori o ispraznosti koja obuzima modernog čoveka, sa „ustima punim ništavila“?

Mnogo se temeljnih vrednosti prethodnog stoleća urušava u ovom veku: demokratija, moral, kultura, obrazovanje, blagostanje… Ko je danas u većoj krizi: Evropa ili SAD?

I u prepucavanjima između predsedničkih kandidata Trampa i Klintonove svaka debata o vrednostima i ideologijama koje su presudne za političke programe, na kraju se svede na priču o ličnostima oponenata. Koja načela i ideologije oni, zapravo, promovišu?

U čemu je razlika između njih dvoje, da li je indukovanje straha kod birača još uvek delotvornije od programa i opipljivih obećanja?

Pisanje poezije poredite sa igrom šaha. U jednoj vašoj pesmi isti proces opisujete kao prolazak kroz lavirint, uz pomoć Arijadnine niti (imaginacije?). Koja od te dve metafore vam je bliskija?

U naslovnoj pesmi vaše nove zbirke „The Luna­tic“ (Ludak) pojavljuje se pahulja koja pada i stalno iznova se diže da bi ponovo padala, svaki put sve opreznije, pritajenije? Reč je o svojevrsnoj patologiji „pada“. Kakvo je vaše lično iskustvo „pada“ i „uzdizanja“?

U drugoj pesmi opisujete sebe kao „asistenta dvojice gospodara iluzija“ – Boga i đavola. Koji od njih vas je više dovodio u iskušenja?

U vašim pesmama oživljujete tajanstvene mikrosvetove viljuški, šibica, dugmića, čioda i ostalih naizgled beznačajnih sitnica iz naših života. Čime vas ti skriveni detalji stvarnosti toliko opčinjavaju?

http://www.blic.rs/kultura/vesti/pogled-iz-amerike-carls-simic-vodicemo-jos-vise-ratova/j3pn714