Fenomeni

Dunja Dušanić i Danilo Šarenac – Smilje i sumpor – Dva vojnička dnevnika 1916-1919 [Knjiga dana]

 

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

 

Piše: J. T.

Knjiga je objavljena u Cliovoj ediciji Klepsidra i, prema rečima njenog urednika Zorana Paunovića, ispunjava njene standarde – donosi priče ljudi koji su stvrali istoriju u turbulentnim vremenima, a da toga nisu bili svesni“. Paunović smatra da ova dva ratna dnevnika, do kojih su priređivači došli slučajno „istinitiji od istorije i uzbudljiviji od fikcije“.

Milutin M. Ristić (1891-1970), iz okoline Čačka bio jer jedan od 1.300 kaplara i osim njegovog dnevnika, knjiga sadrži i sećanja njegove nedavno preminule ćerke Božane Žane Jović. Isti slučaj je i sa nešto mlađim Dragoljubom Rankovićem (1894-1936), potomkom ugledne beogradske trgovačke porodice. Obojica su prešli preko Albanije i dnevnike počeli da vode 1916. godine. Ristić je učesvovao u probijanju Solunskog fronta, Ranković je prebačen u vojne logore u Africi. Posle rata obojica su završili Pravni fakultet u Beogradu. Ranković je iz rata izašao kao vojni invalid i njegova sudbina oslikava i taj sedment društvene problematike.

Zoran Hamović, osnivač, urednik i direktor Clia, ukazuje na „način pisanja dnevnika koji vode dva školovana čoveka, što znači da su imali autonomiju da sebe stavljaju u kontekst vremena u kome se vodili dnevnike, koji ovim pokazuju da „ta svedočenja nisu samo istorijski dokument za uži krug – porodicu i prijatelje“.

Priređivači objašnjavaju da su istraživali i docniju sudbinu autora dnevnika i pokušali da u fusnotama objasne važne događaje poput Solunskog procesa i istorijske ličnosti kojr se u njima pojavljuju– od „srpske majke admirala Geprata“ do oficira Dragoljuba Mahilovića, kasnije komandanta Kraljevske vojske u otadžbini i vođe Ravnogorskog pokreta.

-Talas digitalizacije vojnih dnevnika koji u Srbiji ne jenjava ni vek od početka Prvog svetskog rata, a u čemu značajnu ulogu ima i akademik Dobrica Ćosić, svakako će pomoći da se ova dokumentaciona građa sačuva, iako je sada nesređena –napominje Dunja Dušanić.
Ona i Danilo Šarenac u predgovoru pišu o fenomenu „beleženje ličnih doživljaja i kao suprostavljanju anonimnoj smrti, koju je Prvi svetski rat sa novim naoružanjem doveo do neviđenih razmera, kao i posthumnom zaboravu“. NJih dvoje citiraju Nortona Kriua, koji tvrdi da „za razliku od ratnih i antiratnih huškača, valjan svedok o ratu pripoveda pošteno, suzdržano, umereno, puštaju činjenice da same govore“.

http://www.danas.rs/kultura.11.html?news_id=335286&title=+%E2%80%9ESmilje+i+sumpor%E2%80%9C