Fenomeni

Ljiljana Pekić: Moj život sa Borom Pekićem [Tema: Pekić]

Piše: Jelena Milinčić

Udovica našeg slavnog pisca odrasla je u porodici koja je posle Drugog svetskog rata bila na crnoj listi zbog srodstva sa Milanom Stojadinovićem, a poslednjih godina sa kćerkom Aleksandrom posvetila se sređivanju zaostavštine supruga uz koga je provela tri i po decenije

Rođena 1932. u Beogradu, na Vračaru, Ljiljana Pekić (80), udovica jednog od najvećih srpskih savremenih pisaca, kaže da se Vračaru stalno vraća. Njen otac Dušan Glišić vodio je tridesetih godina prošlog veka građevinsko preduzeće, a majka Nadežda, prava lepotica, bila je kćerka kasacionog sudije, pa je po inerciji odlučila da bude pravnik.

Nadežda Glišić, Ljiljanina majka, bila je rođena sestra Milana Stojadinovića, predsednika Vlade i ministra finansija Kraljevine Jugoslavije.

Blagostanje kojim je odisalo njeno detinjstvo nestalo je sa početkom Drugog svetskog rata. Ujaka Milana Stojadinovića najpre su stavili u internaciju, a posle su ga preuzeli Englezi koji su mu pomogli da se nastani u Argentini. Tamo je živeo do smrti, jedno vreme bio je savetnik predsednika Huana Perona i vlasnik lista “El Economista”.

Zbog anglo-američko bombardovanje Beograda 1944. Ljiljanina porodica se preselila u Aleksandrovac kod Požarevca.

U dvanaestoj godini Ljiljanin život se promenio zauvek. Njenog oca Dušana odvode u zatvor. Majka Nadežda se vraća u Beograd da ga traži, međutim, u to vreme bilo je toliko zatvora na raznim mestima, u privatnim kućama, po podrumima, da nije znala odakle da krene. Pritom, celu stvar je otežavalo to što je bio zet Milana Stojadinovića, ozloglašenog kod novih vlasti. Kad je Nadežda konačno uspela da sazna gde joj se suprug nalazi, već je bilo kasno. Dali su joj samo njegov sat i burmu, rekavši da više ne dolazi. Na spisku 105 streljanih, objavljenom u Politici i Borbi, nalazilo se njegovo ime. Usledilo je izbacivanje iz porodičnog stana. Jedva su uspeli da ponesu nekoliko fotografija.

Idila u Trandafiloviću

Posle godina nemaštine, kada se hrana delila na tačkice, poseta zatvorima i okupljanja po kućama umesto izlazaka u grad, došla su neka bolja vremena za Ljiljanu Glišić. Upisala je fakultet i upoznala Borislava Pekića.

Ljiljanina životna ljubav sa Borislavom Pekićem, koga je znala iz viđenja (ona je išla u VII žensku, a on u III mušku gimnaziju), u početku je bila samo drugarstvo. On je bio dve godine stariji.

Sećanja naviru udovici velikog pisca.

Kada je “Lovćen film” raspisao konkurs za sinopsis, Pekić se prijavljuje i dobija prve dve nagrade. Zapošljava se kod njih kao dramaturg i radi na mnogim adaptacijama i scenarijima. Napisao je scenario za film “Dan četrnaesti” Zdravka Velimirovića, koji je predstavljao našu zemlju na Kanskom festivalu 1961. Tada je pisac prvi put u životu otišao u inostranstvo. U međuvremenu objavljuje dva romana, “Vreme čuda” i “Hodočašće Arsenija Njegovana”. Za ovaj drugi 1970. dobija Ninovu nagradu.

Imao je mnogo problema, jer je učestvovao u potpisivanju svih mogućih disidentskih peticija i bio večiti oponent režimu.

Londonske godine

Borislav im se pridružio posle godinu dana i otpočeo život u britanskoj prestonici.

Sva Ljiljanina sećanja iz perioda 1958 – 1992. vezana su za njenog supruga Borislava.

Borislav Pekić je 1989. sa još 12 intelektualaca osnovao Demokratsku stranku, čiji je bio potpredsednik. Nekako u to vreme se i razboleo. Rak pluća brzo je uništio njegovo ionako krhko telo. Umro je 2. jula 1992. u svom domu u Londonu. U britanskoj prestonici je kremiran, a zatim je urna sa njegovim pepelom preneta u Aleju zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Pored objavljenih dela, iza sebe je ostavio ogroman neobjavljen i nesređen materijal. Ljiljana Pekić je rešila da sve to sredi i objavi uz pomoć kćerke Aleksandre, koja se u međuvremenu udala, nastanila u Beogradu i rodila kćerku Mari-Luiz.

http://www.gloria.rs/ljiljana-pekic-488