Fenomeni

Sablazan u hotelu [Tema: Krleža]

Iz knjige Na rubu pameti, nastavak

Radost (1)

U hotelu “Evropa” postao sam stanar sobe broj dvije stotine četrdeset i dva, a to nije bilo baš najzanimljivije, mora se priznati. Od knjiga što ih vučem već godinama nije mi tih dana nijedna govorila ništa. Ni Erazmo, ni Budha, pak ni sveti Augustin nisu na sebe preuzeli stopostotno platonsku krivnju brakolomstva iz jednog – moglo bi se reći – trenutačnog hira, a ja sam tih dana tražio neku specijalnu knjigu koja bi me mogla podučiti što da radim dalje u tom svom zapletenom slučaju?

U provincijalnom loncu našega nazovi liberalizma moje nenadano preseljenje u hotel, to što ne tajim da sam se odvojio od svoje supruge, gospođe Agneze, uslijed vlastite krivnje, sve to povisilo je stepen uzrujanog neraspoloženja spram moje neznatne i te pretjerane pažnje u svakom slučaju nedostojne ličnosti. Kada sam svome starome znancu, doktoru Werneru, poznatom i uglednom šef-redaktoru, slobodnom misliocu i slobodnom zidaru, koji me je frontalno napao – “da bi me trebalo zatvoriti u ludnicu i izolirati u mom vlastitom interesu, kad činim takve evidentne budalaštine protiv samoga sebe”, odgovorio da je neukusan filistar, on je počeo mucati nešto o Evropi, o evropskom načinu mišljenja, o evropskim dužnostima građanina spram samoga sebe, i, uglavnom, on nije umio da formulira ni jedne stvarne misli zašto bi – zapravo – moj postupak bio luđački, abnormalan, patološki, ne-evropski?

Na licu doktora Wernera, šef-redaktora uglednog liberalnog dnevnika, slobodnog mislioca i ozloglašenog bezbožnika, pojavio se dobroćudan smiješak što je imalo da znači da je odložio krinku te se na tren pokazao doista pod svojim pravim licem. On se – začudo – sjećao mog članka “Dajte nam hiljadu karaktera ili hiljadu ljudi”, i ta ga je uspomena na tisuću devet stotina i osamnaestu vidljivo zagrijala: čovjek neobične memorije, citirao mi je svojim riječima više od dvije trećine moga sastava, i razgovor je iznenada zaplovio toplijom strujom. Doktoru Werneru je, izgleda, neobično prijalo razgovarati o danima kada je samome sebi izgledao impozantan kao kakav veličanstveni svjetionik u historijskoj tmini.

Ona njegova mala, smrdljiva, prizemna, pljesniva štamparija na dnu blatnog dvorišta, gdje su klepetali strojevi i gdje je sve vonjalo po katranu, po miševima, po mašinskom ulju, gdje je sve bilo vlažno do koljena: po stijenama salitrene lepeze truleži i vode, na podu mokro mekano drvo smolavih dasaka, što se uvijalo pod stopalom, kao da se čovjek kreće na močvarnom tlu i na svakome koraku može da se strovali u blato. Ogromna četvorina jednostavnog prozora kao atelijersko staklo, mala usijana gvozdena peć na kojoj ključa lončić s vodom (blijeda bronhitična gospođica iz knjigovodstva kuha sebi čaj), slagari u pustenim papučama, plavičaste horizontale dima što se vuku po toj pregrađenoj dvorišnoj magazinskoj sobi, to je bio početak uspona našeg dragog doktora Wernera, i on se raznježio nad tim slikama kao nad dragim grobom.

Iz tog trulog dvorišnog brloga počeo je doktor Werner pred kraj svjetskog rata da raspreda mrežu svojih ideja, svojih pogleda, nazora, prijedloga, programa, iz one smrdljive male štamparije svakog petka njegova je “Vaga” širila svoja krila nad našim blatom, iluzije su lepršale nad tim malim zelenim “Vagama” u šesnaestini, s jedne strane: srebrni i dragi zvuk zvona što raznosi po našim jarugama slike najzanosnijih nada o slobodi, o jednakosti, o bratstvu, a s druge: mala unosna trafika kojoj posao iz dana u dan raste, dućan sve bolje radi, pretplate se javljaju u sve većem broju, razvija se sve vidljivije upliv na takozvano javno mnijenje, predavanja, razgovori, brbljanja o zadrugama, o zadrugarstvu, o osnivanju potrošačkih saveza, o sindikatima, o pokretima, o strankama, o masama,o sveopćem pravu glasa, o izborima, o mandatu, o uspjehu mandata nad mandatima: o lisnici!

Pojavio se jednoga dana u toj dvorišnoj redakciji “Vage” mlad topnički oficir, doputovao je preko Budimpešte direktno s ukrajinske granice, bradat, u prljavom, zgužvanom suknu vojničke, frontaške kabanice, zvečeći ostruga-ma i teškom konjaničkom sabljetinom, i donio doktoru Werneru svoj, na ratnim iskustvima jednoga intelektualca izgrađeni projekt: Dajte nam hiljadu ljudi, hiljadu karaktera!

U tom našem blatu kroz koje protječu vode masne i guste kao krvava juha, gdje se sve davi u svojim vlastitim izmetinama, sve naše ideje prilagodiše se sitoj, malograđanskoj stvarnosti: pečeni piceki, prasetina na ražnju, srnetina na lovačku s vrhnjemm i brusnicama, šljuke, fazani, jarebice, janjci, purani, rizling, rojička, gemišt, šnapsl, “pe.-ve.-veltanšaung” i u tom sveopćem opijanju, žderanju, gošćenju, u ogovaranju i prepričavanju tuđih poslovnih tajna, u prijateljevanju, u znaku zajedničkog sklapanja poslova, jedan mladi topnički oficir traži od doktora Wernera i od “Vage” hiljadu karaktera, jer ako se ta hiljada ne zaputi u mase, ako ta hiljada ne nađe mogućnosti da se ovdje na našoj vlastitoj zemlji prokopaju temelji za sveopću humanističku novogradnju, sve će ostati kao što je bilo, tek će mjesto grofova Khuena ili Tisze ili F. J. l vladati neka nova lica, a hunsko stanje ostat će i dalje u okviru povampirene tatarske, madžarske županije! Okruženi ruljom zbunjene, neobrazovane, sitničave, kratkovidne, ograničene, lukave poluinteligencije, mi trebamo najmanje hiljadu ljudi koji strahuju pred svojom moralnom mišolovkom, da se jednoga dana ne ulove u svom vlastitom protuslovlju u formi bilo kakvog društvenog uspjeha koji će zapravo biti negacija svega onog što nama danas izgleda idealom. Jer ne može nama idealistima biti ideal da postanemo bogati nitkovi koji se tove na slanini svoje vlastite mišolovke: na viso-Kim administrativnim mjestima, na ministarskim foteljama ili po bankovnim ravnateljstvima. To ni u kom slučaju ne smije biti jedini rezultat ovog kriminalnog pokolja, jer takav način narodnog oslobođenja ne bi bio nikakvo oslobođenje! Jedini put koji vodi do izlaza jest put kojim se izgrađuje slobodan, suvremen čovjek, a čovjeka otkriti i izgraditi, i tako da|je, da, svakako, ali, i tako dalje…

Miroslav Krleža