Fenomeni

Sukob na šetalištu, sudar u tramvaju, svađa tu, slom tamo [Tema: Krleža]

Iz knjige Na rubu pameti

Vjetar nad malim gradom (2)

 

Zaustavio me na ulici eksministar gospodin Pankracije Harambašević, gospodin s baken-bartima, koji je kao nadležni ministar zaradio nekoliko dvokatnica najnevjerojatnijim, upravo fantastičnim  emisijama raznovrsnih serija maraka. Taj pučki učitelj ili geometar po svom građanskom zanimanju, koji se kao minister izgurao na mjesto delegata kod Lige naroda, a danas igra šah u jednoj od otmjenih građanskih kavana na dnu drvoreda u centru grada, osjetio je potrebu da mi lično izrazi svoje duboko negodovanje nad mojim ispadom protiv generalnog Domaćinskog.

U nizu tih savršeno suvišnih, zapravo uličnih sastanaka ostao sam dosljedan prosto po liniji zdrave pameti, bez ikakve određene namjere, pa kad sam bacio mladoga von Petreticha u bazen pod vodoskokom, to nije bila provala nikakvog ludila nego ljudski posve razumljiva gesta, više moralne nego tjelesne samoobrane. Šmrkavac, blesavi provincijalni samozvani patricij, kome je već otac živio na velikoj nozi, visoko iznad svojih stvarnih novčanih mogućnosti, dečko odgojen u ambijentu gdje se misli s mentalitetom najotrcanijih pokućaraca, što znači: u poniznosti prije isteka mjenice, a u nevjerojatnoj aroganciji, kad se zvekeće sa tri cekina u džepu, dakle taj von Petretich, bivši konjanički oficir koji lovi lov na veleposjedničkim lovištima u društvu (“aristokratskih”) veleposjednika kao veleposjednički pripuz, pristupio mi je u parku kad sam u bazenu pod vodoskokom promatrao zlatne ribice gdje se igraju u sjeni lopoča, a mali srebrni mjehurići kisika okomito se penju na staklenu površinu vode, okupljajući se oko zelenih plosnatih listova kao srebrne kapljice. Pristupio mi je s leđa i, sjećam se, nije mi pružio ruke, niti je skinuo šešir. S desnicom na srebrnoj površini svoje doze o koju je tuckao cigaretom, taj hohštapler, najmanje petnaest godina mlađi od mene, zaustavio se tu nad ribicama, i pošto se opro desnom nogom o kameni rub bazena, on mi se podrugljivo, upravo izazovno nasmijao, kao čovjek koji izaziva sukob pod svaku cijenu.

Što da odgovorim takvom majmunu, koji je prosjedio na raznovrsnim kobilama desetpetnaest godina i koji osim debelom kožom na svojoj stražnjici ne bi ničim mogao dokazati da je u životu ikada izvršio bilo kakav plemenitiji napor? Čuo je dvadeset i dva puta “Čar valcera”, inače je u njemu sve zrakoprazno. Opalio sam mu pljusku, i to takvu da je pao k onim zlatnim ribicama, i sve se svršilo s velikom strkom djece, guvernanata i policije. Bio je to čudan doživljaj: naći se u pratnji policijskoj u jednom fijakeru s čovjekom s koga se cijedi voda i koji mi je u fijakeru dva puta pljunuo u lice. Bio bi me napao, ali kako mu je pukla kost u zglobu lijeve ruke, dva su ga stražara držala objeručke, uvjerena da se radi o neuračunljivom bjesomučniku; od vremena na vrijeme on je tako urlao od bola da sam i ja imao impresiju da je lud. Za nama je trčala rulja djece i sluškinja, a onda se na policiji sve objasnilo. Zgradu smo napustili odvojeno: najprije on, a poslije nekoliko minuta ja, svaki u svome taksiju.

Drugoga dana poslao mi je svjedoke. Bokanovskog i Faltoninija: prvi je bio predstavnik nekakvih amerikanskih šivaćih strojeva, plemeniti Bokanovski, a drugoga, nije tome prošlo ni pola godine, uhapsili su zbog špijunaže, i ja sam ga poslije sastao u istražnom zatvoru kod sudbenog stola. Došlo je do uzbudljive scene između svjedoka gospodina von Petreticha, gospode plemenitog Bokanovskog i plemenitog Faltoninija, i mene. Bacio sam ih napolje. Tri dana kasnije opet mi je nekakva slična figura, nekakav von Floden-Fonciere Italo donio zapisnik o tome događaju, te sam i njega izbacio sa zapisnikom zajedno. Idiotske gluposti!

Što da odgovori čovjek ovakvom dobronamjernom, konzervativnom sapunaru? Da se povuče ili da proslijedi? Da mu kažem kako nisam povukao revolver ja – nego Domaćinski! Kako se nisam hvalio umorstvom ja – nego opet Domaćinski! Kako nisam nikoga uvrijedio prvi, nego sam samo reagirao na neučtive ispade pojedinaca! Kako se nisam ja von Petre-tichu prijetio korbačem za pse, nego on meni!

l tako sukob na ulici, sukob u kavani. Sukob na šetalištu, sudar u tramvaju, svađa tu, slom tamo, riječ od ovoga, poruka od onoga, mišljenje ovoga kruga, uvjerenje one grupe, savjet jednog, prijetnja drugog: da me vlastita žena smatra luđakom, da sam se onemogućio kod kartela, da je moj tast apotekar izjavio javno, u kavani pred stranim osobama, kako me se odriče, da je najbolje da se savjetujem s liječnicima, da se nagodim, da se ispričam, da povučem konzekvencije. Ukratko: vožnja je iz dana u dan postajala sve luđom, sve bjesomučnijom, i meni je i samome na momente izgledalo da nam šeširi lete po zraku i da bi teško bilo pogoditi kamo će se sve to otkotrljati.

Jedno mi je međutim postalo jasno: treba ostati logičan, jer bilo kako bilo, logika nikada nije nepouzdan vodič. Istina je: bio sam prilično sam, ali osamljenost još uvijek nije dokaz da čovjek nema pravo.

Miroslav Krleža

Nastaviće se