Priče o Silviji – TV sam prestao da gledam odjednom

| July 6, 2012 | 1 Comment

© Srđa Dragović

TV sam prestao da gledam odjednom

TV sam prestao da gledam odjednom, u sekundi, kao dlanom o dlan. Ugasio sam ga. O, ne, nije mi bilo dosadno, naprotiv. Ali, isključio sam TV i otišao do prozora. Ispod mene, razlivala se ulica, vidio sam prozore zgrada preko trga, kancelarije, stanovi.

Gledao sam tog jutra emisiju o snimanju jednog filma. Gledao sam kamermane koji snimaju (oh, shvatio sam, postao sam oko kamermana koji snima kamermana) scenu ubistva, čovjek je davio ženu na litici, kamermani su bili toliko blizu da je to bilo fascinantno, čovjek koji davi ženu, njen samrtni ropac se čuje, vene na njegovom čelu su pune krvi, njena borba, mlataranje nogama, pokušaji da se oslobodi bili su sve slabiji, ispod litice je more, stjenovita obala, huk talasa, udari vjetra, čovjek davi ženu, a na pola metra od njihovih užasnih lica – lica žene koja umire i lica ubice koji davi, oko kamere, kamerman, čovjek koji drži neku spravu, valjda reflektor, drugi valjda sa mikrofonom, i još nekoliko ljudi u neposrednoj blizini, gledaju, ah, tu je sigurno i glavni dasa, koji sve to, kako da kažem, opravdava, gledam i ne mogu da shvatim: jednostavno: pustiće tog tipa da udavi tu ženu.

Na daljinskom upravljaču veoma je lako pritisnuti crveno dugme. Slika je nestala. I obris mog tijela na ekranu se izgubio. Ustao sam i prišao prozoru. Pomislio: da li iko, iko na ovom svijetu može da smatra da je taj čovjek učinio ispravnu stvar kada je udavio tu ženu?

Tags: , , , , ,

Category: Art

Slobodan Šabeljić

About the Author ()

Slobodan Šabeljić rođen je u Nikšiću. U vrijeme istorije, žestokih tuča i demonstracija u Beogradu završio Filološki fakultet, te godine nijesu pojeli skakavci. Nikada nije pisao za djecu i odrasle. Piše za one koji čitaju. Knjigu pripovijedne proze „Heroji“ objavio je 2009. godine. Knjiga „Priče o Silviji“ objavljena 2010. godine bila je predložena za regionalnu nagradu Meša Selimović. Knjigu priča "52 kratke priče o evropskom fudbalu" objavio je 2012. godine. Roman pod nazivom "Ovo nije roman" objavljen je 2013. godine. Izdavačka kuća Rende iz Beograda 2014. godine je objavila novo izdanje knjige "Priče o Silviji". Knjigu "Barselona jedna priča" objavio je 2015. godine a zbirku priča "Berač pamuka" 2016. godine. U međuvremenu, piše i diše. Punim plućima.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Llilly says:

    Love this one.

Leave a Reply

Art

Priče o Silviji – TV sam prestao da gledam odjednom

by Slobodan Šabeljić time to read: 1 min
1