Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 80/2022

           Pred nama je novi jesenji broj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja, br.80/2022 koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina. Na dve stotine i osamdeset stranica, nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

          Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Miloš Zlatković, Vedran Mladenović, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalazi delo, tačnije dve  slike, istaknutog, umetnika koji je stvarao i bivao vezan svojim delom za Negotinsku Krajinu, slikara Radislava Raše Trkulje (1938-2016), „Jede ribu“ i „Čuvar polja“. Dok se unutar časopisa nalaze fotografije grafita naselja Borska kolonija poznatija kao Borska ili Bronx u Negotinu.

      U rubrici  pod nazivom Raskovnik, koja je predviđena za savremenu srpsku i književnost nama razumljivih jezika, nalaze se sledeći autori: Stevan Bradić, Saša Branković, Ljiljana Pavlović Ćirić, Sunčica Radulović Torbica, Dubravka Matović, Zorica Krističević, Mila Drakulić, Vojo Šindolić, Goran Živković, Nina Živančević i Mirjana Luković.

    Zublja je rubrika savremene proze i nju ispisuju : Žarko Radaković, Ana Nikvul, Vladislav  Rupić, Đurđina Pejin Sadžakov, Sanda Ristić Stojanović, Jelena Cvetković, Lazar Veljković, Branka Selaković , Predrag Marković, Marijana Čanak, Željka Gavrilović, Ivan Novčić, Selvedin Avdić, Radmila Vojinović  i Miloš K. Ilić.

Prevodi se nalaze u poglavlju Sveti dim, i tu možemo čitati izbor iz poezije Borisa Gamaleje, klasika sa Reiniona u prevodu sa francuskog Borisa Lazića, izbor iz poezije bugarskog savremenika, Petra Čuhova u prevodu vrednog Srđana Sekulića, tu je i izbor iz Američke poezije u prevodu Voje Šindolića i odlomak prevoda dada-romana Fransisa Pikabija, naslova Isus Hrist čudak u prevodu, neumoljivog  Dušana Stojkovića.

          Svoje eseje, kritike o drugim knjigama u odeljku  pod nazivom Sublimacija, pišu : Pavle Zeljić, Ognjen Petrović, Miomir Milinković, tu je i jedan esej o украјинској поезији из 2013. године, нашег професора Миодрага Сибиновића (1937-2020),  kao i esej Milice S. Milošević o Gundulićevim  ženama- ratnicama.

         U poglavlju  Crni vrh, nalazi se vrlo zanimljiv esej profesora Marka S. Vasića o Teofanijama u delima Silmarilion i Gospodar prstenova , Džona Ronalda Ruela Tolkina.

  I ovaj dvobroj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa.

   Takođe i ovaj broj (80/2022), časopisa za književnost i umetnost  Buktinja, može se naći i čitati ovde: https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin/docs/combinepdf_1668117125549

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:

Krajinski književni klub,

Trg Đorđa Stanojevića 5, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac), 19300 Negotin.

mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

tel: +381(63) 8054054.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.