Poziv za radove za 12. broj časopisa k.

| July 13, 2014 | 0 Comments

casopis k

Uredništvo studentskog časopisa za književnost, književnu i kulturnu teoriju “k.” raspisalo je konkurs za objavu radova u 12. broju časopisa, koji je primarno usmeren na razmatranje savremene komparatistike u regionalnom kontekstu.

Novi, 12. broj časopisa “k.” baviće se metodologijom komparativne književnosti na području zemalja bivše Jugoslavije – u pojedinim nacionalnim kontekstima i uopšteno u okviru regionalnog izučavanja književnosti.

“Uz problematiku raznih aspekata pojedinih književnih polja (vlastitog i susednih zemalja – Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije) i institucionalnog prelamanja disciplinarnih okvira književne istorije i teorije, odnosno pre svega opšte metodologije komparatistike na ovom području, usmereni smo i na zajedničke književno-povesne preokupacije. Objedinjenje ova tri aspekta bavljenja komparatistikom u regionalnom kontekstu prvi je korak u pokušaju uspostavljanja regionalne platforme u okviru koje bi se ponovno adresirale zajednički književno-istorijski problemi, kao i metodologija komparatistike, te otvorili novi aspekti regionalnog proučavanja književnosti. Studije o pojedinačnim autorima, te radovi koji se ne dotiču spomenutih tematskih okosnica neće biti razmatrani u ovom broju časopisa”, saopštilo je uredništvo.

Posebno su pozvani studenti komparativne književnosti i srodnih humanističkih i društvenih usmerenja na području zemalja bivše Jugoslavije da se odazovu svojim radovima.

Traže se radovi koji nisu prethodno objavljivani i dotiču se regionalnog proučavanja književnosti ili nekog od književnih polja zemalja bivše Jugoslavije, te zajedničkih književno-istorijskih, ali i metodoloških problema, uz osvrte na institucionalne uslove proizvodnje znanja u okviru regionalnog proučavanja književnosti.

Radove, kao i pitanja u vezi s radovima, moguće je poslati na elektronsku adresu uredništva časopisa: k.casopis@gmail.com

Rok slanja je 1. septembar/rujan 2014.

Tags: , ,

Category: Anatomija Fenomena

About the Author ()

Voli da briše članke...

Leave a Reply

Poziv za radove za 12. broj časopisa k.

by admin time to read: 1 min
0