Notes

Crnogorski umjetnički kružok – Rade Vujačić

Za “Crnogorski umjetnički kružok” , govori nam i akademski slikar Rade Vujačić .

On ne razmišlja o vremenu kada će nastati slika, jer je svoj život organizovao tako da na sve oko sebe posmatra kao na potencijalnu temu o kojoj bi mogao misliti, pisati ili slikati.

Rade je podijelio sa nama svoja viđenja na razne teme . “Slike ne nastaju spontano. To je jedan način života, tako sam sebe postavio, takav mi je životni mehanizam. Inspiracija, kao riječ me nervira, jer zamislite kada bih čekao da se prvo inspirišem, pa tek onda da slikam. Iza te riječi sakrivaju se amateri. Podrška bilo koje vrste u životu je bitna. Čak i kad ulaze u atelje, ulaze mirno i polako da ne naruše mir, a to mi je jedan od glavnih znakova da su prihvatili moj način života.”

Na pitanje da li je u ovom vremenu dovoljno baviti se slikarstvom, Rade smatra da nije dovoljno biti samo slikar.

“Ja volim da gledam filmove i mnogo sam naučio gledajući ih. Pomogli su mu da riješim razne dileme u slikarstvu. Recimo, prostornost i koliko je atmosfera u filmu drugačija kada je prostor pripremljen. Žanr u filmu i žanr u slici nevjerovatno su slična stvar. Ton i muzika je nešto što slika nema, ali prostorna atmosfera može da je uključi, dodavajući ili oduzimajući određenu boju. Preporučujem mladim slikarima i budućim umjetnicima da slušaju kako nastaje film, koje su to “muke”, kako je određeni efekat pojačan do određene mjere da bude vječno upamćen, to je mnogo slično slikarstvu…. Ja volim psihološke horore, volim da budem uplašen ,da budem pomjeren sa mjesta, ali ne na onaj površan i viđen način….Želim da me film slika ili knjiga uključe toliko, da postanem glavni junak…… Ne pamtim vrijeme kad su umjetnici bili miljenici države, osim kada preminu, pa se posle ista država ponosi sa njima i nikome ih ne daje….. e pa umjetnik nema granice i umjetnik nema naciju i kao takav ne smije biti zloupotrijebljen, on mora biti umjetnik svijeta, to je moje mišljenje. Dobro bi bilo da u svakom gradu Crne Gore postoji po jedna ulica đe će umjetnici moći da izlažu, da sviraju, da pokažu sve što imaju, da se druže, razmjenjuju iskustva. To fali Crnoj Gori… onda bi bili prepoznati kao destinacija koja ima najljepšu zemlju sa mnogo trgova kulture ….Mediji mnogo znače, ali čini mi se da u ovom trenutku ne čine mnogo kada je u pitanju umjetnost, možda smo krivi mi umjetnici, jer smo većinom nezainteresovani. Politika koja se dešava ne samo kod nas nego skoro u čitavom svijetu, sve manje je zainteresovana za umjetnost, a više za vođenje ratova, pa su i sami mediji okrenuti više tome. Ne znam kako da se pravilno izrazim, ali u svemu mora da postoji jedna vrsta discipline, recimo ako želis da napreduješ u slikarstvu potrebna ti je disciplina. Nedavno sam napisao kako za dobru umjetnost cijeli život mora biti težak. Zašto sam to napisao – pa, ne može se slikati danas, pa deset dana praviti pauza ići na odmore, misliti o ljepotama života pijančiti ili ne znam što već, a onda se vratiti i naslikati dobro djelo…..Ne, odricanje mora da postoji ….Tako i kod ove krize sa koronom ….Ako želimo napredak moramo ostati fokusirani i disciplinovani…..to nije lako, ali je jedini način izbavljenja.”

BIOGRAFIJA

Rade Vujačić rodjen je u Podgorici 1977 godine.

Fakultet likovnih umjetnosti završio je na Cetinju, u klasi profesorice Anke Burić.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012 godine .

Osnivač je slikarske radionice “Boje prijateljstva“ u Podgorici, koja broji preko 50 članova.

Samostalne izložbe
1995 Galerija Hotela “Plavnica“ Podgorica
2007 “Udruženje Izvornih likovnIh Stvaralaca“Crne Gore Podgorica
2009 Galerija Kic “Malesija“ Podgorica
2015 “Bluees Bar“ Podgorica
2016 Galerija hotela “Queen of Montenegro“ Budva
2017 ULUCG “Umjetnički paviljon“ Podgorica
2018 “Galerije i muzeji“ Tivat

Učesnik je velikog broja kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu .
Takodje je učesnik velikog broja likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.
Platna većih formata, na temu religije, vise puta su izlagana na crkvenim svečanostima Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, i crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom, u selu Vranj Podgorica.

Zahvalni na učešću.

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva. Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.
Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :
Nvo Zinak
https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.