Notes

Žak Kasar- Slučaj Kamij Klodel [Knjiga dana]

Izdavač: Klio, Beograd

U trenutku kada se činilo da je kontroverzna vajarka Kamij Klodel osuđena na potpuni zaborav, javnost se suočila sa šokantnim otkrićima o njenom životu do kojih je došao istoričar Žak Kasar. Složeni odnosi u porodici, ljubavna veza s Rodenom, skandalozno i hirovito ponašanje, njena umetnička originalnost učinili su da je vreme u kome je živela skrije od očiju javnosti, ali ne i od istorijskog trenutka. Značaj njenog umetničkog stvaralaštva došao je do izražaja tek u naše doba. Punih dvanaest godina Kasar je obilazio biblioteke i muzeje, pretraživao arhivu koju mu je na raspolaganje stavila porodica Klodel i sve brižljivo beležio. Slučaj Kamij Klodel sadrži potpuni pregled arhivske građe, a mnogi dokumenti, pisma, fotografije objavljeni su prvi put. Zahvaljujući tom obimnom materijalu sakupljenom marljivošću jednog istoričara, čitalac je u prilici da se upozna ne samo sa fascinantnom životnom pričom već i sa stvaralaštvom Kamij Klodel, o kojoj je Šarl Moris 1907. rekao: „Talenat Kamij Klodel je istovremeno sjaj i sramota naše zemlje“

Žak Kasar:

Rođen je u Alžiru 1923. Studirao je na Sorboni i kasnije predavao istoriju u gimnaziji. Fasciniran stvaralaštvom i neobičnom životnom pričom Kamij Klodel, posvetio se istraživanju i sakupljanju građe za njenu biografiju. Umro je 1981. nestigavši da objavi svoje delo. Slučaj Kamij Klodel objavljen je zahvaljujući naporu članova njegove porodice i saradnika.

Veza sa Rodenom

„Burna strast”

Kamij se sprijateljila sa  učenicom, gospođicom Lipskomb, kod koje često boravi 1886. i 1887. god. Iz tog perioda postoji prepiska između Rodena i gospođice Lipskomb, koja svedoči o Rodenovom interesovanju za Kamij, ali nema informacija da Kamij pokazuje interesovanje za njega.

Kamij i Roden se upuštaju u vezu koja je u to vreme podsticajna za Kamij i inspirativna za Rodena. Tada je nastalo delo „Sakuntala”ili „Prepuštanje”.

Ljubitelji umetnosti i kritičari često porede Rodenove i Kamijine skulpture po sličnosti. Međutim, iako ima velikih sličnosti, dela se u mnogome i razlikuju. Porede „Sakuntalu”i Rodenov „Poljubac”. Pol Klodel govori o tome da je Kamijina skulptura puna žara, a u isto vreme je i devičanski nevina, dok kod Rodena prepoznaje neku vrstu agresije i iskorišćavanja.

Ljubav Kamij i Rodena je daleko od jednostavne, idealne ljubavi. Kamij krije vezu, dok Roden i dalje živi sa Rozom Bere.

1888. god. Roden iznajmljuje staru kuću u parku Klo Pajen, gde će se oni nalaziti zbog svojih ljubavnih sastanaka.

Omiljena mesta na kojima se Kamij i Roden susreću jesu Islet u Tureni i Foli Nojbur u Parizu.

Kamij se upoznaje s muzičarem Klodom Debisijem. Sa njim ostvaruje duboko i jako prijateljstvo. Debisi oseća odbojnost prema Rodenu ali i ljubomoru. Zaljubljen je u Kamij, ali je svestan da mu ljubav nije uzvraćena. U Rodenu vidi vajara trulog romantizma. A ni sam Roden nema lepo mišljenje o Debisiju.

Roden odbija da oženi Kamij, jer ne želi da napusti svoju životnu saputnicu Rozu Bere, s kojom ima i sina.

Kamij počinje da živi sama. Na Salonu 1893. godine izlaže dva dela – „Valcer”i „Kloto”, koji kod nekih kritičara izazivaju zbunjenost, a kod drugih divljenje.

1893. , u leto, Roden odlazi kod nje, ali je tamo ne zatiče. Kamij mu se u pismu izvinjava zbog toga i saopštava mu da je otišla u Turen. U pismima koje Kamij šalje iz Turena spominje se njeno loše zdravstveno stanje, ali bez naznaka koji je povod tog stanja. Kruže glasine da je uzrok trudnoća ili abortus, ali o tome nema nikakvih dokaza.Takođe se postavlja pitanje: „Da li je imala dece sa Rodenom?”

Zbog dugogodišnje napete i burne veze dolazi do njihovih međusobnih sukoba i oni se rastaju. Nakon raskida Roden je izgubljen, ali bez obzira na sve, pokušava da pomogne Kamij.

Čitava jedna glava u knjizi govori o osamostaljenju Kamij Klodel i razvijanju sopstvenog umetničkog izraza, što se vidi na skulpturama „Kloto”, „Valcer”, „Pričljivice”, jer se u tim skulpturama jasno vidi da Roden nema više uticaj na njen umetnički rad.

,,Pokazao sam joj gde da pronađe zlato, ali zlato koje pronalazi zaista je njeno”, rekao je Roden.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.