Notes

Dejan Sretenović – Urnebesni kliker. Umetnost i politika beogradskog nadrealizma [Knjiga dana]

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Izdavač: Službeni glasnik, Beograd, 2016.
Postavljajući vizuelni nadrealizam kao svoju polaznu platformu u interpretaciji heterogene i intermedijalne kulture nadrealizma, nova knjiga Dejana Sretenovića pledira za nužan ali u srpskoj kulturi još nerelizovan interdisciplinaran i sveobuhvatan projekat posvećen beogradskom nadrealizmu.

Knjiga Urnebesni kliker – umetnost i politika beogradskog nadrealizma nastala je na osnovu autorovih recentnih istraživanja ovog kompleksnog fenomena, ali na novim teorijskim i metodološkim premisama u odnosu na postojeću literaturu.

Tekstovi knjige donose kritičko-analitičko osavremenjivanje interpretacije i kontekstualizacije beogradskog nadrealizma, zasnovano na reviziji, remapiranju, remećenju i međusobnom sučeljavanju mnogostrukih aspekata i činjenica koje tvore svet ove poslednje istorijske avangarde u Jugoslaviji. Knjigu čine četiri eseja koji se bave nekim od ključnih toposa vezanih za praksu i teoriju beogradskih nadrealista: književno-umetnički agregat, koncentrisan oko tehnika automatskog pisanja i kolaža („S one strane književnosti i umetnosti“), politika izlaganja (“Nadrealistički zid Marka Ristića“), opsedantni topos ludila i metoda simulacije kao sredstva razbijanja okova kartezijanske racionalnosti („Ludilo, psihoanaliza i simulacija“) i marksizam kao politička ideologija grupe opredeljene ka socijalnoj revoluciji  („Nadrealizam i marksizam“).

Dr Dejan Sretenović je istoričar i teoretičar umetnosti. Kustos je Centra za vizuelnu kulturu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Njegova istraživanja obuhvataju prakse avangardne i savremene umetnosti, eksperimentalni film i odnos umetnosti i ideologije u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka. Osim knjige koju predstavljamo autor je i sledećih knjiga: Umetnost prisvajanja (Orion art, 2013), Raša Todosijević. Was ist Kunst? (Geopoetika, 2002) i Art in Yugoslavia 1992-1995 (B92, 1997). Priredio je zbornike tekstova Prilozi za istoriju Muzeja savremene umetnosti (MSU, 2016), International Exhibition of Modern Art featuring Alfred Barr’s Museum of Modern Art, New York (MSU, 2003), Lev Manovič, Metamediji(CSU, 2001) i Novo čitanje ikone (Geopoetika, 1999). Kustos je više desetina izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.