Notes

Slobodan kao ptica by Lennon & The Beatles

Temeljenu na demo snimku iz 1977. koji je John Lennon snimio u New Yorku, pesmu Free As A Bird su dovršila ostala tri Beatlesa 17 godina kasnije – tokom februara i marta 1994.. Pesma je objavljena kao glavni singl (uz još jednu obradu Lennonovog demo snimka, nastalog takođe u New Yorku, 1979. – Real Love) unutar projekta Anthology (Antologija Beatlesa bio je multimedijalni retrospektivni projekat koji se sastojao od višečasovnog televizijskog dokumentarca, trostrukog skupa duplih albuma i knjige koja opisuje povest Beatlesa. Članovi Beatlesa Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr sudelovali su u realizaciji projekta, dok se pokojni John Lennon pojavljuje u arhivskim snimcima i intervjuima).

Pesma je izvorno bila jednostavan demo na klaviru koji je Lennon snimio u svom domu u zgradi Dakota u New Yorku. Nikada dovršena u studiju, bila je to jedna od brojnih pesama koje je snimio na kasetu tokom svog razdoblja povlačenja iz javnosti i sveta muzike, razdoblja koje je posvetio porodičnom životu s Yoko Ono (i njihovom tek rođenom sinu Seanu) između 1975. i 1980. godine. Paul McCartney odneo je demo snimak Johnove pesme u svoj studio u Sussexu, England. Rad na pesmi je započeo u februaru 1994.. Jeff Lynneje bio koproducent s ostalim Beatlesima, a bivši inženjer grupe Beatles, Geoff Emerick upravljao je miks pultom (zbog oslabljenog sluha, slavni producent Beatlesa – George Martin, nije mogao prihvatiti svoj deo posla u realizaciji ovog snimka).

Slobodan kao ptica

To je sledeće najbolje biti

Slobodan kao ptica.

Kući, kući i suvoći

Kao kolibri odleteću

Kao ptica na krilima

Šta se desilo

Sa životom koji smo jednom znali?

Da li zaista možemo da živimo jedno bez drugog?

Gde smo izgubili dodir

Koji je značio tako mnogo?

To čini uvek da se osećam tako…

Slobodan kao ptica

To je sledeće najbolje biti

Slobodan kao ptica.

Kući, kući i suvoći

Kao kolibri odleteću

Kao ptica na krilima

Šta se desilo

Sa životim koje smo jednom znali?

To me čini tako slobodnim.

Slobodan kao ptica

To je sledeće najbolje biti

Slobodan kao ptica.

Slobodan kao ptica.

Slobodan kao ptica.

U svom izvornom stanju, Free As A Bird bila je nedovršena demo snimka Johna Lennona (nastala u New Yorku 1977.). Njeno sirovo stanje omogućilo je Threetlesima(kako je štampa kasnije prozvala Paul McCartneyja, Georgea Harrisona i Ringo Starra, koji su se iznova okupili nakon dve i po decenije od raspada Beatlesa, radeći zajedno i uživajući na kompilacijskoj kolekciji Beatlesa, čuvenom serijalu Anthology, kao i nekim od starih, neobjavljenih snimaka pokojnog Johna Lennona koje im je ustupila Yoko Ono) da naprave novi aranžman i dodaju nove akorde i stihove.

Biti tamo u unutrašnjem svetištu i družiti se s njima nekoliko nedelja bilo je fantastično. Iako je prošlo puno vremena otkako su zadnji put snimali kao jedna celina, užasno su dobro sarađivali, a biti u kontrolnoj sobi, gledati i slušati kako međusobno komuniciraju bilo je fascinantno. Često bih imao razloga razmišljati: Hriste, nije ni čudo da su bili najbolji. Ali ionako sam uvek mislio da su oni najveći.

I dalje su sjajni muzičari i sjajni pevači. Paul i George bi zapevali prateće vokale – i odjednom su to opet bili The Beatles! Biti tamo usred svega ovoga i imati stepen odgovornosti za rezultat bilo je zapanjujuće. Nije to bila neka lažna verzija, to je stvarno bila prava stvar. Zabavljali su se jedno s drugim i podsećali se na stara vremena. Čekao bih da snimim i normalno bih rekao, OK, idemo snimiti, ali sam bio previše zauzet smehom i smeškom svemu o čemu su pričali, reči su producenta Jeffa Lynnea, u čijem je studiju dorađivan Johnov demo snimak.

Free as a bird
It’s the next best thing to be
Free as a bird

Home, home and dry
Like a homing bird I’ll fly
As a bird on wings

Whatever happened to
The life that we once knew?
Can we really live without each other?

Where did we lose the touch
That seemed to mean so much?
It always made me feel so…

Free as a bird
Like the next best thing to be
Free as a bird

Home, home and dry
Like a homing bird I’ll fly
As a bird on wings

Whatever happened to
The life that we once knew?
Always made me feel so free

Ah…
Ah…
Ah…

Free as a bird
It’s the next best thing to be
Free as a bird
Free as a bird
Free as a bird
Oooooo

Free…

Izmislio sam mali scenario za snimanje ove Johnove pesme, objašnjavao je kasnije Paul McCartney. John je kao otišao na odmor i samo me je nazvao i rekao: Samo dovrši ovu pesmu za nas, hoćeš li? Šaljem kasetu – verujem ti. To je bila ključna stvar: Verujem ti, samo radi svoje stvari na tome. Rekao sam to ostalim momcima i Ringo je bio posebno zadovoljan, a on je rekao: Ahh, to je super!. Bilo nam je jako lepo i vrlo dirljivo prema Johnu. On sam nikada ne bi pristao na to. John bi bio prvi koji bi to razotkrio, uradio na manje emotivan, sentimentalan način – Jebeni heroj? Pali heroj? Odjebi, snimamo ploču, rekao bi on da je bio sa nama.

Studijska oprema je uglavnom bila analogna, kako bi snimka bila što autentičnija. Dok je McCartney koristio Wal bas s pet žica umesto svog zaštitnog Hofnerovog instrumenta, Starr je koristio svoj originalni Ludwigov set bubnjeva. Harrison je svirao dva Fender Stratocastera, a on i McCartney dodali su akustične gitare. McCartney je takođe koristio analogni sintisajzer Oberheim OBX8.

Ono što smo pokušavali napraviti je stvoriti zapis koji je bio bezvremenski, pa smo se klonili korištenja vrhunske opreme. Nismo ga hteli učiniti modernim. Dakle, iako snimak zvuči sveže i novo, ne bi bilo naodmet da se našao i na Belom albumu Beatlesa, rekao je Jeff Lynne.

Sve u svemu, bila je to više nego dirljiva posveta duhu Johna Lennona i jednog neponovljivog vremena i benda The Beatles. Emotivni dodir jedinstvene Beatles magije, te čudesne sete koja dira dušu i oplemenjuje slušaoca nestvarnom unutrašnjom lepotom iznova je zaživeo devedesetih, tri decenije nakon što su sva četiri Beatlesa promenila svet vlastitom muzikom i duhovnošću.

Video koji je urađen za ovu nostalgičnu numeru, otelotvorenje besmrtnog duha Beatlesa i Lennona, prikazuje iz ptičije perspektive aspekte jedne neponovljive, nadahnute prošlosti, prepun referenci (pomenimo samo neke) na mnoge pesmeBeatlesa (čujemo zvuk mahanja ptičijih krila, sličan izvornoj verziji Lennonove Across the universe koji nas početnim kadrovima, kroz koje promiču slike Johna Lennona iz detinjstva, uvodi u ovaj omamljujući, nestvarni kolaž, mnoštvo isečaka jednog života i vremena, vidimo potom mačku koja spava na fotelji, aluziju na Lennonovu I’m only sleeping s čudesnog Revolvera, ljude koji odlaze s posla kao u A hard day’s night, ulaz u čuveni liverpulski Strawberry field – Strawberry fields forever, čudesno mesto iz Lennonovog detinjstva, susrećemo čoveka iz Liverpool Egg Company koji dostavlja jaja (aluzija na Johna eggmana) iz njegove satirične I’m the walrus, tu je i trgovina pod nazivom Dylan’s – još jedna vrckava aluzija na pesmu Beatlesa Yer blues (Dilanovog Mister Jonesa iz pomenutog Lennonovog bluesa s White albuma), vidimo gomilu ljudi koji stoje i bulje u saobraćajnu nesreću (situaciju koja jasno asocira na događaje iz ključne Beatles numere A day in the life), zatim se pojavljuje slika kineskog komunističkog, revolucionarnog vođe Maoa (jasna aluzija na Lennonov serijal pesama Revolutions Belog albuma), dok John i Yoko plešu valcer čujemo pesmu I’m happy just to dance with you)… Bila je to dirljiva razglednica bajkovite, nadrealne prošlosti, još jednom vešto uhvaćen duh jednog vremena koje su svojom maštom i kreacijom zauvek obojili The Beatles.

Slobodni kao ptice, John Lennon i njegovi prijatelji iz liverpulskih Buba još jednom su obradovali svet lepotom svoje vanvremenske muzike, božanskim duhom Feniksa koji nikad ne umire ili još boje rečeno stalno se iznova rađa iz vlastitog pepela.

By Dragan free bird Uzelac, januar 2022.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.