Film

68. Kanski festival – Kan 2015

2015_Cannes_Film_Festival_poster

Izvor: Beta

U Kanu u sredu počinje 68. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će se do 24. maja za Zlatnu palmu takmičiti 19 filmskih ostvarenja, među kojima filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Festival će u sredu uveče otvoriti film van konkurencije francuske rediteljke Emanijel Berko “La Tete Haute” (Uzvišena glava), s Katrin Denev u glavnoj ulozi. Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Đijovo ostvarenje “Mountains May Depart”, Sorentinov “Youth”, u kojem igra Majkl Kejn, i Van Santov “The Sea of Trees”.

Na spisku se nalaze i “Sicario” kanadskog reditelja Denisa Vilneva s Benisiom del Torom u ulozi plaćenog ubice, i “Mia Madre” italijanskog reditelja Nanija Moretija. Dve rediteljke imaju filmove u trci za Zlatnu palmu – Francuskinje Valeri Donzeli “Marguerite et Julien” (Margerit i Žilijen) i Maiven”Mon roi” (Moj kralj).

Biće zastupljeni različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film”Lobster” (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Francuska rediteljka “novog talasa”, 86-godišnja Anjes Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno delo i biće prva žena koja će dobiti tu počasnu nagradu.

Među filmovima van konkurencije biće prikazan četvrti deo serijala “Pobesneli Maks”, kao i “Irrational Man” Vudija Alena i dokumentarni film o preminuloj britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus.

U sekciji “Određeni pogled” biće prikazan film “Zvizdan” hrvatskog reditelja Dalibora Matanića.Ovogodišnjim žirijem će predsedavati “miljenici Kanskog festivala”, američki reditelji i scenaristi braća Koen, Džoel i Itan, dobitnici Zlatne palme za film “Barton Fink” 1991. godine, dve nagrade za režiju – za “Fargo” 1996. i “Čovek koji nije bio tu” 2001. godine, kao i Gran pri žirija za film “Inside Lewis Davis” 2013. gddine.

Ostali članovi žirija su Rosi de Palma, Sofi Marso, Sijena Miler, Rokija Traore, Gzavije Dolan, Džejk Džilenhal i Giljermo del Toro.

Zaštitno lice ovogodišnjeg festivala je ikona Holivuda Ingrid Bergman. U njenu čast i povodom 100 godina od njenog rođenja, biće prikazan do sada neobjavljeni dokumentarni film “In her own words” Stiga Bjorkmana u sekciji “Kanski klasici”.

Američki film “Građanin Kejn” iz 1941. godine biće prikazan, takođe u sekciji “Kasni klasici”, povodom 100 godine od rođenja Orsona Velsa, velikana američke i svetske kinematografije.

Festival će zatvoriti dokumentarni film o klimi “Le feu et la glace” (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Lika Žakea. Direktor festivala Tijeri Fremo izjavio je da je snimanje “selfija sme​š​no i groteskno” i da to ne savetuje tokom festivala u Kanu.

Zlatna palma slavi 60. rođendan

Zlatna palma, nagrada za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, “slavi” 60. rođendan – prva nagrada je 1955. dodeljena filmu “Marti” američkog reditelja Delberta Mena, sa Ernestom Borgninom u glavnoj ulozi, a s Marselom Panjolom na čelu žirija.

Do 1954. godine, najbolji film u Kanu je dobijao Gran pri festivala. Reditelju bi pripala diploma i potpisano umetničko delo nekog savremenog umetnika.

Prestižna filmska nagrada je samo jednom pripala ženi, novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion za film “Klavir” 1993. godine.

Na obeležavanju 50 godina od Kanskog festivala 1997. godine, posebno izdanje Zlatne palme – “Palma nad palmama”, pripala je legendarnom švedskom reditelju Ingmaru Bergmanu.

Direktor festivala Rober Favr le Bre raspisao je 1954. tender za izradu zlatne nagrade s listom palme koja se nalazi na grbu grada. Tada je pobedila zlatarka Lisijen Lazon uz pomoć, kako se priča, Žana Koktoa, koji je bio predsednik žirija festivala 1955.

Međutim, mnogi nisu bili zadovoljni tom Zlatnom palmom, zbog čega se festival 1963. godina vratio diplomi. Zlatna palma je ponovo uvedena nekoliko godina kasnije.

Sadašnja nagrada je delo Karoline Šojfele, kopredsednice prestižne švajcarske juvelirnice Šopar. Zlatna palma vredi 20.000 evra.

Nagrada, blago zaobljena, sa stabljikom ukrašenom s 19 palminih listova, ručno se izrađuje. Sadrži 118 grama 18-karatnog zlata i u osnovi je u obliku srca. Zlatna palma počiva na kristalnom jastuku u obliku dijamanta, teškog jedan kilogram. Nagrada je unikatna, jer se svake godine izrađuje od drugog kristala.

Juverlinica Šopar je izabrala dve zanatske zadruge u pustinji Atakama u Čileu za izradu nagrade. Zanatlije prave kalupe za zlatni deo nagrade, izlivaju zlato koji kasnije poliraju i učvršuju za kristal koji dolazi iz Nemačke.

Nagradu izrađuje sedam juvelira kojima je za to potrebno najmanje 40 sati intenzivnog rada.

Od 2000. godine dodeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu.

U slučaju “nerešenog rezultata” ili oštećenja nagrade, dodeluje se “rezervna palma” bez datuma. Do njene dodele, Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i velikim obezbeđenjem, neposredno pre uručenja.

Nekoliko reditelja dobilo je dva puta Zlatnu palmu, među kojima Frensis Ford Kopola (1974. i 1979), Emir Kusturica (1985. i 1995), braća Žan-Pjer i Lik Darden (1999. i 2005) i Mihael Haneke (2009. i 2013).

Prošlogodišnji dobitnik je film “Kis Uykusu” (Zimski san) turskog reditelja Nurija Bilgea Sejlana.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.