Anatomija Fenomena

Agzceaziguls [Tema: Imaginarna mjesta]

cover Les Conquerants d idoles

Planinska pustinjska zemlja na krajnjem sjeveru Čilea, na granici s Bolivijom. Putnici koji žele da posjete Agzceaziguls moraju preći preko uskog planinskog prelaza zvanog Kapija zore, na nekih dvije hiljade stopa iznad nivoa mora, kroz koji teče jedan potok preko žutog i ružičastog korita. Ovaj prelaz dobio je ime po tome što sunce kao da se rađa na njegovom udaljenom kraju. Putnik će najprije ući u duboku polukružnu dolinu, a onda, kroz procijep u stijeni, jedan mračni tunel dovešće ga ravno do Agzceazigulsa.
Ovu zemlju naseljava jedno drevno pleme za koje kažu da potiče od Inka i od samog boga sunca. Njihovi podzemni hramovi basnoslovno su bogati. Međutim, uprkos bogatstvu ovih hramova, ljudi su beznadežno siromašni i nijesu u stanju da izliječe svoja krda lama od bolesti. Oni vjeruju da su njihove životinje bolesne zapto što su na njih bacili kletvu bijeli ljudi. Prema jednoj legendi, stanovnike će jednog dana posjetiti dvojica bijelaca koji će ispraviti ovu nepravdu: životinje će biti izliječene, izvori će se pojaviti u pustinji, a stijene će rađati čudesne ljetine.
Putnicima koji uspiju d apronađu put do Agzceazigulsa preporučuje se da psojete sveti grad Gundu, okružen planinama i prepun ružičastih palata. Kraljevske grobnice u Gundi nalaze se u jednom ogromnom podzemnom mauzoleju, prepunom dragog kamenja, koji čuva dvadeset zlatnih statua s očima od smaragda. Nijedan misionar nikada nije stigao do Agzceazigulsa, a njeni stanovnici i dalje upražnjavaju drevnu religiju koja uključuje podnošenje ljudskih žrtava i jezive obrede.

Izvor: Šarl Deren, Les Conquerants d idoles, Pariz, 1919.

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.