Anatomija Fenomena

Babilari [Tema: Imaginarna mjesta]

 

Gulivera predstavljaju kraljici

Ostrvo u istočnom Kineskom moru, jugozapadno od Japana. Ovim ostrvom vladaju žene. Prestonica je Ramadža. Njena glavna karakteristika je osmougaona pijaca, široka nekih 600 metara. Kuće sa obje strane su simetrične, a u centru se nalazi statua kraljice Rafalu koja je izgradila to mjesto u sedamnaestom vijeku, okružena statuama slavnih žena Babilarija. Tu je i osam kraljevskih akademija, po jedna na svakom uglu osmougaonika.
Ovo ostrvo našlo se pod vlašću žena nakon bitke kod Kamarake, kada se kraljica Aigina I borila protiv svog  nejakog muža i pobijedila postavivši najmlađe i najljepše djevojke u prvi borbeni red. Muškarci nijesu mogli da odole njihovom šarmu i bitka je dobijena bez kapi prolivene krvi.
Sadašnja kraljica ima harem, koji uglavnom čine stranci, među kojima ona bira svoje muževe. Ona može da izabere samo po jednog muža, a onaj koga izabere mora da bude njen suprug barem godinu dana. Suprug mora da bude uljudan i stidljiv i ne smije da pokazuje ni najmanji znak neskromnosti.
Ovdašnje žene su ne samo ratnice i pirati, već i pjesnici. Muškarci ne dobijaju nikakvo obrazovanje i moraju da vode računa samo o svom izgledu. Žene ne poklanjaju mnogo pažnje onome za koga se udaju, jer imaju pravo na razvod, koje je muškarcima uskraćeno.
Književni sud, sastavljen od sedam žena, procjenjuje pozorišne komade, a kraljica nagrađuje najbolje autore. Loši autori se kažnjavaju i zabranjuje im se da dalje pišu. Modni sud, koji sačinjavaju muškarci, propisuje frizure i način odijevanja.
U babilarskoj religiji postoje dva boga: Osok za žene i Osokija za muškarce.
Na lokalnom jeziku Babilari znači „u slavu žena“.

 

Izvor:
Otac Pjer Fransoa Gijo Defonten, Le Nouveau Gulliver ou Voyage De Jean Gulliver, Fills Du Capitaine Gulliver, Traduit d un Manuscrit Anglois, Par Monsieur L.D.F., Pariz, 1730)

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.