Anatomija Fenomena

The Big Heat [Tema: Film Noir]

bigHeat395

“Glavno je da imaš novca. Bila sam bogata i bila sam siromašna. Veruj mi, bolje je biti bogat.” (Debi Marš)

1953
Režija: Fric Lang
Scenario: Sidny Boehm, na osnovu priče Williama P. McGivern
Uloge: Glen Ford, Gloria Graham, Jocelyn Brando, Lee Marvin, Alexander Scourby
Trajanje: 90 minuta
IMDB: 8/10
Rottentomatoes: 100%
Roger Ebert: 4/4

Ovaj film Frica Langa o obračunu jednog policajca sa gangsterima postavio je standarde za sve gangsterske filmove – ne samo za noar već i za ostale – i važi za jedan od najpoznatijih i najcenjenijih filmova tog žanra.
Priča je jednostavna: nekorumpirani policajac Dejv Benion bori se s raznim nevoljama, uključujući i korupciju u sopstvenom odeljenju, i pokušava da uhapsi gangstera Majkla Laganu. Ono po čemu se ova priča razlikuje od ostalih jeste način na koji su predstavljeni likovi. Na primer, Lagana je posebno surov, ne preza ni od ubijanja nedužnih prolaznika ako mu se nađu na putu, ali ima i svoju ranjivu stranu, i ono što Langa najviše zanima jeste upravo njegov podeljeni karakter. Benion je u isto vreme i emotivan i agresivan, i takođe ne dopušta da mu se bilo ko nađe na putu u njegovoj odlučnoj borbi protiv Lagane. Najupečatljiviji lik u filmu je Debi Marš, koju izvanredno igra Glorija Grejem. Debi je promiskuitetna Laganeova devojka, koja je u vezi sa njegovim pomoćnikom, sadistom Vinsom Stounom (tumači ga Li Marvin). Grejemova daje liku opipljivu senzualnost i uvredljivo gradi mazohistički karakter svog lika. Tokom jedne svađe, Stoun unakazi Debi tako što joj baci vrelu kafu u lice. Ipak, ona uspeva da mu se osveti uradivši mu isto, pre nego što je ovaj ubije. Iako Benion na kraju pobeđuje, on za sobom ostavlja trag smrti i destrukcije. Njegov lik je pravi moderni antiheroj koji nagoveštava “Prljavog Harija” i druge slične (hardboild) likove koji će uslediti.
Fric Lang je režirao film u izuzetnom stilu. To je jedan od velikih noar filmova, s puno scena nasilja i sadizma. Na primer, Debi Marš prihvata da bude ponižavana, a Dejv Benion i Majk Lagana podjednako uživaju u ubijanju. Beskompromisan i sumoran, film The Big Heat je nihilistička vizija zločina i kazne u modernom svetu.

Miša Nedeljković – Američki noar film

the-big-heat-movie-poster-2009-1020518923

 

Ostavite komentar: