Jasan Pogled

Bijes je razlog za otpor – Hesel: Pobunite se! (2)

Piše: Stefan Hesel (Stephane Hessel)

Bijes je razlog za otpor

Usuđuju se da nam kažu kako država više nema sredstava za održavanje i dalje sprovođenje socijalnih mjera. Ali kako danas može nedostajati novca za održavanje i sprovođenje tih mjera, kada se proizvodnja bogatstava znatno povećala od oslobođenja, razdoblja u kojem je Evropa bila u ruševinama? Osim ako je uzrok tome to što moć novca, kojoj se Pokret otpora toliko odupirao, nikad nije bila ovako velika, bahata, sebična, sa svojim vlastitim slugama čak i u najvišim sferama države. Banke, koju su sada privatizovane, brinu se ponajprije za svoje dividende i pretjerano visoke plate uprave, a ne za opšti interes. Jaz između najsiromašnijih i najbogatijih nikada nije bio veći, a utrka za novcem I sumanuto nadmetanje nikada ovoliko podsticani.

Glavni pokretač  Pokreta otpora bio je bijes. Mi, veterani Pokreta otpora i borbenih snaga Slobodne Francuske, mi pozivamo mlade generacije da ožive i prenesu naslijeđe Pokreta otpora i njegove ideale. Poručujemo im: nastavite, pobunite se! Odgovorni političari, ekonomisti, intelektualci i cjelokupno društvo ne smiju odustati , ne smiju da potpadnu pod uticaj današnje međunardne diktature finansijskih tržišta, koja ugrožava mir i demokratiju.

Svima vam želim, svakome među vama, da nađete svoj vlastiti razlog za pobunu! To je od neprocjenjive vrijednosti. Kada vas neko razljuti kao što je mene razljutio nacizam, postajete ratoborni, snažni i angažovani. Pridružujete se istorijskoj struji, a velika istorijska struja mora se nastaviti zahvaljujući svima nama. Ta struja teče prema većoj pravdi i većoj slobodi, ali ne onoj nekontrolisanoj, slobodi lisice u kokošinjcu.
Prava, koja je 1948. godine zacrtala Opšta deklaracija, univerzalna su. Ako sretnete nekoga ko ih nema, sažalite se nad njim i pomozite mu da ih stekne.

Velika je odgovornost čovjeka koji se ne može pouzdati ni u vlast niti u boga. Naprotiv, treba se angažovati u ime svoje odgovornosti kao ljudskog bića. Moj urođeni optimizam, zbog koga sam sve što se može poželjeti smatrao ostvarivim, vodio me prema Hegelu. Hegelijanizam dugu istoriju čovječanstva tumači kao smislenu: čovjekova sloboda napreduje malo po malo. Istorija je sačinjena od niza šokova, ona je razmatranje izazova.

Istorija društva napreduje i na kraju, kada čovjek dostigne svoju potpunu slobodu, imaćemo demokratsku državu u njenom idealnom obliku.

(nastaviće se)

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.