Film

Bufalo Bil i Indijanci, ili istorijska lekcija Bika Koji Sjedi – Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull’s History Lesson [Zlatni medved – 1976]

Bufalo Bil i Indijanci, ili istorijska lekcija Bika Koji Sjedi) je američka vestern filmska komedija snimljena 1976. godine u režiji Roberta Altmana. Temelji se na teatarskom komadu Indians Arthura Kopita. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Paul Newman, je William F. Cody, pustolov koji je zahvaljujući novinaru i publicistu Nedu Buntlineu postao celebrity te 1880-ih to koristi kako bi sa putujućim cirkusom rekonstruirao najznamenitije događaje u historiji Divljeg Zapada.

Radnja prikazuje kako Cody, koji je počeo vjerovati u legendu o samom sebi, dolazi u sukob sa indijanskim poglavicom Bikom Koji Sjedi koji se priključio njegovom cirkusu, a koji smatra da se u predstavama pogrešno rekonstruira znamenita bitka kod Little Big Horna. Buffalo Bill je nastao u vrijeme kada je američkom kinematografijom dominirao trend revizionističkih vesterna, pa se u tom duhu u filmu “dekonsturiraju” Cody i američka mitologija Divljeg Zapada, prikazujući mnogo prozaičniju stvarnost iz perspektive Indijanaca.

Film je prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio glavnu nagardu – Zlatni medvjed. Kritičari u SAD su mu, međutim, bili manje skloni, zamjerajući mu didaktičnost i razvučenost, a loše je prošao i kod publike; Altman je to kasnije tumačio time što je film prikazan u vrijeme kada je američka publika slavila 200. obljetnicu osnivanja SAD te nije bila raspoložena za dekonstrukciju nacionalnih mitova.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.