Notes

Buktinja broj 68-69

 

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja broj 68-69

Objavljen je novi broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja kao dvobroj 68-69/2021 na gotovo 270 strana i donosi izbor iz srpske ali i regionalne književne produkcije.

Redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković i Vedran Mladenović, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, za ovaj dvobroj odlučila je da pored već stalnog saradnika, Predraga Trokicića čije su fotografije Krajina Vina, Negotin, na koricama, unutar časopisa  uz tekstove, budu fotografije Kristine Slunjske iz Varaždina, obzirom da časopis neguje umetničke tekovine SFR Jugoslavije.

Autori koji su se našli u ovom dvobroju, počevši od poezije, preko proze do esejistike su:  Jadranka Milenković, Ivan Novčić, Anđela Milinković, Dragan Marković, Željka Aleksić, Nataša Kerkez, Branislav Dimitrijević, Kristina Slunjski, Anđelko Zablaćanski, tu je i osvrt na delo nedavno preminulog pesnika Milutina Petrovića.   

Prozu predstavljaju: Gavra Vlaškalin, Zoran Žmirić, Andrej Nikolaidis, Mileta  Prodanović, Tamara Kovačević, Miodrag Majić, Maja Belegišanin, Muharem Bazdulj, Miljan Milanović, Mihal Ramač, Predrag Ličina i Stefan Bošković.

Ono što je novitet, a gotovo u svakom broju imamo neko književno iznenađenje, svakako je rubrika IN IGNI, koja je posvećena savremenom srpskom romanu. Ovaj put je predstavljen Savo Stijepović sa svojim izvanrednim  romanom Prekrasne ruševine u izdanju Derete iz Beograda, koji je uzgred budi rečeno, bio u užem kružoku za NIN-ovu nagradu a čiji odlomak u ovoj rubrici prate dva teksta, Nemanje Veljovića Subrose i profesora Slobodana Nikolića.

Naravno, tu su i prevodi i naša saradnja sa Slovenačkom kulturnom zajednicom “Mura” se i u ovom dvobroju nastavlja, tako da imamo jedan temat o veoma značajnom jugoslovenskom i  slovenačkom književniku Vitomilu Zupanu, koji osim prevoda, odlomka romana Levitan, upotpunjuje i jedan esej Miljenka Jergovića o Vitomilu Zupanu i njegovom delu.

Esejistika,  je posvećana filosofu, misliocu, kritičaru, jednom od najznačajnijih  intelektualaca XX veka na polju, filosofije, istorije, kulture, socijologije i obrazovanja,  Mišelu Fukou, koji čine dva obimnija teksta filosofa Sande Ristić Stojanović i Dušana Stankovića. Također tu su eseji  Ljiljane Gajović, veoma značajan esej Dušana Stojkovića o Signalizmu,  kao i eseji Ljiljane Lukić i Ranka Pavlovića. 

 Nismo mogli da ne prenesemo tekst Marjana Čakrevića iz časopisa Vreme o Peteru Handkeu.         

Crni Vrh je rubrika koja se bavi  savremenom kulturom u otklonu, tako su se našla dva teksta, prvi Radmila Kračunovića: Power in darkness, priča o neobičnom i prilično buntovničkom bendu-grupi  Tom Robinson Band i tekst Marka Paovice o izabranim delima Zorana Bognara.

Ono što na ovaj kratki izveštaj možemo dodati osim: ČITAJTE ČASOPIS BUKTINJA, je i da nas uskoro očekuje novi 70-ti broj koji se uveliko sprema i tu ćemo imati zaista veliko književno iznenađenje.

Za sve one, koji žele da čitaju časopis Buktinja, a istina je da ne znamo kada će i kako biti promocije jer to ne zavisi od nas u ovoj epidemiološkoj situaciji  za ovaj ali i neke prethodne brojeve časopisa mogu nam se obratiti na mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

 ili na telefon + 38163 8054054  na našoj facebook strani  https://srrs.facebook.com/krajinskiknjizevniklub/,

 ili https://twitter.com/krajinskiknjize.

Takođe časopis je dostupan i na linku https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin, platforme Issuu.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.