Film

Bušido, samurajska saga – Bushidō zankoku monogatari [Zlatni medved – 1963]

Japanski crno-bijeli igrani film snimljen 1963. godine u režiji Tadashija Imaija. Po žanru predstavlja kombinaciju akcijskog jidaigeki filma i socijalno angažirane drame.

Radnja počinje prologom u suvremenom Japanu gdje računovođi u poduzeću (čiji lik tumači Kinnosuke Nakamura) njegova zaručnica pokuša samoubistvo, a što njega potakne da počne razmišljati o nekoliko generacija svojih predaka (koje također tumači Nakamura) od Edo perioda do 20. vijeka, a koji su svi tragično stradali, odnosno bili žrtve okrutnih gospodara i pretpostavljenih koji su samurajski kodeks bushido tumačili na njihovu štetu.

Imai je popularni žanr jidaigekija iskoristio da publici iskaže svoja ljevičarska uvjerenja, uključujući stav da eksploatacija radnika u modernim kapitalističkim korporacijama nije nimalo drukčija od okrutnosti feudalnih gospodara.

Bushido, koji će zajedno sa filmom Harakiri pokrenuti revizionistički pravac u žanru jidaigekija, je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu gdje je glavnu nagradu – Zlatni medvjed podijelio sa italijanskom komedijom Il diavolo.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.