Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 71-72

          Krajinski književni klub iz Negotina, objavio je novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost  i kulturu Buktinja br. 71-72/2021 na 260 strana i time nastavlja svoju književnu produkciju donoseći izbor iz srpske ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

         Redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem odlučila se za dve fotografije stalnog saradnika Predraga Trokicića, koje su se našle na koricama ovog dvobroja i tako različite a spojene upravo dočaravaju savremenost kniževne periodike o kojoj je reč.

           U ovom dvobroju, našli su se sledeći autori u rubrici Raskovnik,  koja  se bavi poezijom naših savremenika : Bojan Vasić, Vladana Perlić, Zoran Krstić, Rade Šupić, Omer Ć. Ibrahimagić, Valentina Novković, Stevan D. Jovanović, Đorđe Simić, Zoran Antonijević,

Kosta Kosovac, Antej Jelenić i Željka Gavrilović.

          Rubrika Memento, donosi nam sećanje na veliko i značajno  delo pesnika Novice Tadića,  tačno deceniju nakon njegove smrti kroz izbor njegove poezije i dva teksta o njegovom pesništvu.

           Savremenu prozu u odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Predrag Crnković,Nikolina Zobenica, Pavle Zeljić, Radmila Vojinović, Lori Stejn, Fedor Marjanović, Jadranka Milenković, Ivan Ristić i Darko Cvijetić.

       Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu su dva teksta slovenačkog književnika Aleša Debeljaka u prevodu Ane Ristović. Svoje eseje o drugima u Sublimacijama pišu: Stojan Bogdanović, Maja Belegišanin, Dana Ćirić, Nives Franić i Boško Tomašević.

           Crni vrh gde se bavimo drugim  umetnostima poput filma i muzike, popularnom ili pop kulturom, kempom, pokretima i stilovima, kulturom u otklonu, čine tri teksta, Dušana Stanković tihom Bogu u filmovima Ingmara Bergmana i Andreja Tarkovskog, Jelene Arsenijević Mitrić o dionizijskom ritmu u poeziji  Džima Morisona, koja razdvaja muziku grupe The Doors od same poezije Džima Morisona i tekst o  androginu i ženskoj moći Dorjana Nuaja.

    Tekstove u časopisima prate fotografije starog Negotina i nekih negovih znamenitosti.

I ovaj broj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotine, što je pomenuto i u impresumu samog broja časopisa. Ono što nas očekuje je svakako još jedan dvobroj do kraja godine, a što se tiče promocija one će se održavati u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu.

U međuvremenu dvobroj 71-72, časopisa za književnost i umetnost  Buktinja, može se naći i čitati ovde: https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin/docs/_

Kontakt i adresa izdavača i redakcije je:  Krajinski književni klub , Trg Đorđa Stanojevića 17, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac) , 19300 Negotin,

 mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com tel: +381(63) 8054054.

Jedan Komentar

  1. Pingback: Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 71-72 - OGLASI NEGOTIN - OGLASI NEGOTIN

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.