Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 73-74

Pred nama je novi dvobroj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 73-74/2021, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, na tačno 240 strana i time nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalaze dve fotografije, skulptura našeg stalnog saradnika, prijatelja, sugrađanina, proslavljenog umetnika, vajara, kipara, slikara i muzičara Nedima Hadži Ahmetovića Mafe. To su „Konj crvenog oblaka“ i „Bojeva glava“. Osim sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije u ovom broju takođe su zastupljeni i autora iz regiona, razumljivog govornog i književnog područija. Jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih:

Biti lokalan a cenjen svuda…

U ovom dvobroju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Nenad Glišić, Srđan Sekulić, Ognjen Aksentijević, Saša Stanimirović, Amar Ličina, Stefan Stanojević, Nikola Aleksandar Marić, Milan Đorđević, Tomislav Domović, Ivan Novčić i Lidija Deduš.

Rubrika Ritratto, predstavlja portret jednog autora i to je ovog puta Damir Šodan, rođen u Splitu. Pesnik, prevodilac, urednik i nagrađivani dramski pisac, diplomirao je engleski jezik i opštu povest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao predavač je gostovao na Sveučilištu Columbija u New Yorku, i na Koledžu Sierra Nevada, SAD. Dvadesetak godina radio je kao prevoditelj za Ujedinjene nacije u Holandiji, član je uredništva nekoliko časopisa, član HDP-a i Hrvatskog centra PEN-a, ukratko jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih savremenih hrvatskih književnika i ovde osim biografije, napravljen je izbor njegovih pesama na nekih petnaestak strana časopisa u odabiru urednika Saše Skaluševića.

Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Srđan V. Tešin,

Miloje Dimiresković Negotinski, Ivana Bulatović, Aleksandar Marković, Jasna Jeremić, Marko Kostić, Fedor Marjanović, Slađana Belko, Selvedin Avdić, Stevan Aleksić, Bratimir Petrović, i Predrag Crnković. Njihove priče ili odlomci romana.

Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu se nalaze dva prevoda. Ponovo kao u broju 70, imamo najnoviji prevod, odlomak, jedne veće pripovetke Petera Handkea koju je naravno s nemačkog preveo veliki Handkeov prijatelj ali i naš Žarko Radaković i ustupio je najpre našem časopisu.  

Drugi prevod su izabrane pesme američkog pesnika Filipa Frenoa u prevodu i izboru Gorana Petrovića.

Svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Mladen Milosavljević, Maja Belegišanin, Draško Miletić, Divna Vuksanović i Nadežda Purić Jovanović.

Deo Terroire (Teroar) u časopisu  je posvećen ovoga puta slikarstvu i ikonopisanju. Pomenuti Žarko Radaković piše o Vinsetu van Gogu, u pripovesti Vinset van Gog „Cipele sa pertlama 1886“ što je odlomak njegove Knjige o umetnosti. Pripovest upotpunjuju fotografije dela Nine Pops, umetnice koja sarađuje sa gospodinom Radakovićem.

 Slobodan R. Nikolić, piše o Ikonopisanju Mijalka Đunisijevića, u tekstu pod nazivom Božanska prasvetlost u ljudskom srcu, koji upotpunjuju neke od Đunisijevićevih ikona.

 Tekstove u časopisima prate crno-bele fotografije Željke Gavrilović.

I ovaj broj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa.

Što se tiče promocija one će se održavati u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu, nakon novogodišnjih i božićnih praznika koje ujedno želimo da čestitamo vašim i našim čitaocima, saradnicima i prijateljima.

U međuvremenu dvobroj 73-74, časopisa za književnost i umetnost  Buktinja, može se naći i čitati ovde: https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin/docs/combine01

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:

Krajinski književni klub,

Trg Đorđa Stanojevića 17, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac),

19300 Negotin.

mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

tel: +381(63) 8054054.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.