Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 75

           Pred nama je novi broj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja

br. 75, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, na nešto manje od dve stotine strana i time nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

         Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalaze , ilustracije naše negotinke Marice Kicušić, koja se preselila pre nekih dve decenije u Vrnjačku banju, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, danas gradi uspešnu karijeru ilustratora, širom Srbije ali i u regionu, posebno u Crnoj Gori i Sloveniji. Dobila je mnoštvo nagrada, među kojima su i dve nagrade na Sajmu knjiga 2017, obe za knjige u izdanju “Kreativnog centra”: Nagrada za najlepšu dečju knjigu godine za izdanje “Putovanje po Srbiji” i Nagrada ULUPUDS-a za dečju ilustraciju za knjigu “Male ljubavne pesme”. Takođe lustrovala je „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“ Tamare Lujak, knjige su namenjene najmlađim čitaocima. Takođe i unutar samog časopisa Buktinja , nalaze se njene ilustracije.

Osim sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije u ovom broju takođe su zastupljeni i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područija. Jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih:

                        Biti lokalan a cenjen svuda…

          U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Stevan Tatalović, Jelena Vukanović, Borivoj Vezmar, Sandra Alek

Tihana Tica, Isidor Igić, Slađana Ristić, Srđan Gagić, Julia Kapornjai, Danijela Repman i

Biljana Milovanović Živak.

          Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Savo Stijepović, sa svojim novim rukopisom, odnosno odlomkom romana pod nazivom TRIJUMVIRAT, zaječarski pripovedač i muzičar, Ivan Potić onda naša negotinka sa privremenim boravkom u Frankfurtu-Dragoslava Veljković Madžar sa svojim kratkim pričama,

Miljan Milanović, takođe autor iz Zaječara koji živi u Beogradu a objavljuje knjige kod Partizanske knjige iz Kikinde, profesor iz Negotina, Marko Kostić i takođe negotinac

Damir Pešić koji živi i radi u Brazilu. Tako da časopis Buktinja, okuplja autore negotince i krajince, ma na kojim meridijanima se oni nalazili.

 Rubrika Fokorelje, donosi portret pesnika, odnosno njegovu bibliografiju i izabrane pesme a to je ovog puta Ivan Novčić, pesnik i esejista iz Kraljeva, koji nakon desetak knjiga i niza pesničkih nagrada, zaista zaslužuje da se naši čitaoci upoznaju malo više sa njegovom poezijom.

       Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu se nalaze četiri prevoda. Tri prevoda su Predraga Crnkovića. Najpre dva savremena danska pesnika, Henrik Nordbrand i Per Ouve Brand, koji su predstavljeni izborom iz svoje poezije i odlomak biografije Stiva Džonsa, gitariste legendarnih Sex Pistolsa, LONELY BOY – priče jedne polne kubure, koja tek treba da se pojavi kao knjiga- biografija kod Presing izdavaštva iz Mladenovca u naravnom Crnkovićevom prevodu. Četvrti prevod je izbor iz poezije savremenog čileanskog pesnika Maria Melendesa, u prevodu Predraga Glišića.

          Svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Sanda Ristić Stojanović o Marku Ristiću, 120 godina od rođenja koje pada tačno ove godine, Snežana Dabić o pesničkoj knjizi Ljiljane Đurđević Stojković, Ljiljana Lukić o knjizi Anđelka Anušića, Ljiljana Pavlović Ćirić o nagrađenoj zbirci pesama, Đorđa Despića, Stefan Aćimović piše o sovjetskom špijunu Rihardu Zorgeu ali i srpskom Branku Vukeliću, tu je esej o slikarstvu Đure Lubarde, bratanca čuvenog Petra Lubarde, i Gordana Simeunović koja piše o knjizi Zvonka Kranovića.

          Deo Terroire (Teroar) u časopisu  je posvećen ovoga puta razgovoru sa supružničkim parom Sanjom Savić Milosavljević i Mladenom Milosavljević koji su osnovali i pokrenuli izdavačku kuću „Bedem“, zašta oni kažu :”Simbolika naziva „Bedem“ u tom smislu označava onu silu koju smo, nepodržani ničim drugim spolja do sopstvenim voljom i radom, u stanju da emitujemo i podelimo sa onima koji su spremni da nas prepoznaju.”

       I ovaj broj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa.

        Što se tiče promocija one će se održavati u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu.

U međuvremenu broj 75, časopisa za književnost i umetnost  Buktinja, može se naći i čitati ovde:  https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin/docs/combine04

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:

Krajinski književni klub,

Trg Đorđa Stanojevića 17, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac),

19300 Negotin.

mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

tel: +381(63) 8054054.

    12. februar 2022. godine                                                             

Urednik Saša Skalušević

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.