Notes

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 82

Časopis za književnost, umetnost i kulturu Buktinja, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, zajedno sa svojim uredništvom nastavlja i u 2023. godini svoju kulturnu, odnosno književnu misiju i viziju, savremenog ponajpre književnog stvaralaštva u nas ali i u regionu srodnih jezika i u ovom osamdeset i drugom (82) po redu broju.

Rubrika Raskovnik, koju se bavi savremenom poezijom, donosi poeziju sledećih autora: Enesa Halilovića, Zorice Bajin Đukanović , Nenada Glišića, Barbare Novaković, Zorana Antonijevića, Valentine Novković, Nenada Obradovića, Jasne Jeremić, Šabana Šarenkapića, Biljane Stanisavljević, Pukovnika MaLden Faua…

Takođe tu je prećutana književnost, o pesniku Dragoljubu S. Ignjatoviću (1936-2006), koju je priredila Gordana Simeunović.

Zublja, deo posvećen prozi koju ispisuju: Ranko Pavlović, Jelena Trajanovski Stanković, Boris Lazić, Marko Kostić, Vladan Maksimović…

Jedan od kurioziteta su svakako i prevodi. S danskog jezika, Predrag Crnković prevodi prozu Jens-Martina Eriksena, poeziju Tomas Boberga i savremenu prozu Maje Lukas. Sanda Ristić Stojanović donosi izbor poezije s engleskog jezika Šerman Aleksi, savremenog američkog autora-starosedeoca. Marko Nikolić je prepevao s bugarskog jezika izbor poezije Peje Javorova, bugarskog klasika. Rubriku Sveti dim, zatvara poezija Šaripove Zuhro Sunatovne u izboru s ruskog Valentine Novković.

Sublimacija, esejistički deo, donosi tekstove Ognjena Petrovića o sabranim delima Dušana Stojkovića, Maje Belegišanin o poeziji Saše Nišavića, Željke Avrić o knjizi pesama Jovanke Stojčinović Nikolić, Ljiljane Pavlović Ćirić o knjizi soneta Ranka Pavlovića, tekst Predrag Todorović o „Prepisci 1920–1960 Anuške Micić i Ljubomira Micića“, kao i eseje Mladena Vukojevića i Boška Tomaševića.

Na kraju ovog broja nalazi se i strip poznatih autora Marka Stojanovića i Milan Jovanović pod nazivom SOME LIKE IT NOT.

Na koricama se nalaze dve slike negotinske slikarke Anite Gavrilović, dok se unutar časopisa nalaze fotografije negotinskog fotografa Predraga Trokicića Vidinske sinagoge, izgrađene 1894. godine, delo češkog skulptora Maksa Veriha, koja je bila veoma impresivna, pravi biser jevrejske kulture, koja je danas u žalosnom stanju, ali na sreću nađena su sredstva za njenu restauraciju. Očekujemo sasvim uskoro da hram da povrati svoj sjaj iz prošlosti.

I ovaj dvobroj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa.

Takođe i ovaj broj (82), časopisa za književnost i umetnost Buktinja, može se naći i čitati na sajtu Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ Negotin: https://digitalna.bibliotekanegotin.org.rs/jsp/RcWebImageViewer.jsp?doc_id=fb409e5c-670e-4754-89b6-965ede9e3c67/bibneg01/monograf/00000042 u delu digitalna bilioteka, gde se nalazi digitalizovani svi brojevi časopisa Buktinja za čitanje…

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:

Krajinski književni klub,

Trg Đorđa Stanojevića 5, 19300 Negotin.

mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

tel: +381(63) 8054054.

Saša Skalušević

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.