Notes

Česlav Miloš – Osvajanje vlasti [Knjiga dana]

 

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

 

Veoma snažna knjiga. Miloš je za mene doživljaj. Jedini je od pisaca u emigraciji koga je ta bura promočila. Druge – nije.

Vitold Gombrovič

U romanu su značajni skriveni mehanizmi istorije XX veka. Njegovi junaci moraju da savijaju vrat pred totalitarnom moći. Nijedna od ličnosti nema mogućnost da se odupre nametanju sistema. Prinuđeni su da biraju između smrti, izolacije, eskapizma i kolaboracije.

Mada napisan 1953. godine, roman Osvajanje vlasti nije mnogo izgubio od svoje aktuelnosti do današnjih dana. Istina, Miloš je opisivao načine na koje se silom dolazi do vlasti, osvaja vlast, u totalitarnom sistemu. Ali zar se i mnogo kasnije, u prošlosti, ali i sadašnjosti, u sasvim drugačijim, demokratskim sistemima, ponekad ne pribegava sličnim metodama?

 

Česlav Miloš: “Osvajanje vlasti” [odlomak]

 

 

“Želeći da opravda postupke, smatrane dotle nečasnim, promenio je običan smisao reči.

Nerazumna smelost smatrana je hrabrim žrtvovanjem za javnu stvar; oprezna uzdržanost kukavičlukom, maskiranim lepim prividima. Zdrav razum bio je samo ispoljavanje razneženosti, velika inteligencija velika tromost.

Svirepost, dovedena do ludila, smatrana je odlikom prave muškosti; odbijanje udaraca protivnika dozvoljenim izgovorom za izbegavanje opasnosti.
Nasilniku se uvek verovalo; onaj ko se protivio nasilju uvek je bio sumnjiv.
Uspešno postavljanje zamke bilo je dokaz inteligencije; osujećivanje postavljanjem druge zamke bilo je dokaz veće veštine.
O svakome, ko je nastojao da ne primenjuje ova sredstva, govorilo se da izdaje svoju partiju i da se boji protivnika.
Rečju, preduhitriti onoga ko je pripremao udarac, navesti na loša dela onoga ko o tome nije razmišljao, za to su se dobijale hiljade pohvala.
Partijske veze bile su jače od rodbinskih, jer su efikasnije navodile čoveka da učini sve, a da mu se pri tome ništa nije zameralo.

Ovakvo udruživanje nije imalo za cilj nikakvu zakonski dopuštenu dobit, već se želelo da se zadovolji pohlepa u borbi protiv utvrđenih zakona.
Vernost obavezama nije se zasnivala na poštovanju božanskog zakona zakletve, već na saučešništvu u zločinu.”

 

Česlav Miloš, “Osvajanje vlasti”.

Napisano 1955.

Prevod s poljskog: Ljubica Rosić)

. http://preslicavanje.blogspot.com/2015/01/ceslav-milos-osvajanje-vlasti-odlomak.html

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.