Film

Film – Crni ugalj, tanak led

download

Originalni / međunarodni naziv: Bai ri yan huo / Black Coal Thin Ice
Režija: Yi’nan Diao
Scenario: Yi’nan Diao
Uloge: Fan Liao, Lun Mei Gwei, Xuebing Wang
Zemlja produkcije: NRKina, Hong Kong
Trajanje: 106 min
Jezik: mandarinski
Festivali: Berlin 2014 – Zlatni medved za najbolji film, Srebrni medved za glavnu mušku ulogu Sidnej,Tribeka, Golden Horse Film Festival Tajpej
IMDB: 6.8/10

U Severnoj Kini 1999. godine otkriveno je nekoliko jezivih ubistava u malom gradu. Tokom pokušaja hapšenja osumnjičene osobe dogodio se krvavi incident, u kome su dvojica policajaca stradali, a treći je teško ranjen. Preživeli policajac, suspendovan sa dužnosti, počinje da radi kao čuvar u fabrici uglja. Pet godina kasnije, u trenutku kada počnu da se odigravaju identična ubistva, bivši policajac i njegov stari partner udružuju se kako bi sproveli istragu o zločinima koji su zapečatili njihove karijere i doveli ih do sramnog povlačenja.

Reditelj i scenarista Jinan Dijao diplomirao je na Dramskoj akademiji u Pekingu. Njegov film „Noćni voz“ premijerno je prikazan 2007. godine u programu “Izvestan pogled” festivala u Kanu, da bi zatim postigao značajan uspeh na brojnim drugim filmskim festivalima. Kao verni ljubitelj detektivskih priča Dijao je snimio „Crni ugalj, tanak led“ delom kao film noir, delom kao brutalno iskren portret života običnih ljudi u industrijskim centrima savremene Kine.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.