Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Aida Orahovac Kuč

Aida Orahovac Kuč, književnica i umjetnica koju smo predstavljali i u prethodnom projektu “Crnogorski umjetnički kružok ” , za ovaj projekat koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore, otkriva nam svoj drugi umjetnički talenat – crtanje .

Ona crta još od vremena Srednje škole. Svo interesovanje za slikarstvo kod nje je počelo na časovima likovnog vaspitanja, kada je bila podstaknuta pohvalama profesorice Milene Burić koja je prva prepoznala njen talenat za slikarstvo. S obzirom na to da nije akademski slikar , to za nju predstavlja hobi 2015-te godine slučajno saznaje za “ljetnji kamp” , koji je ujedno bio Međunarodna škola slikanja u Parizu organizovana od strane Francuske likovne akademije, na koji se prijavljuje. Uspjela je dobiti jedno od predviđena 24 mjesta u Kampu. Osim novih znanja o slikarstvu i tehnici grafike bilo je to posebno iskustvo koje bi ona rado ponovila.

Što se tehnike tiče, najčešće radi crteže sa grafitnom profesionalnom olovkom u kombinaciji sa tuš – bojom i perom, a često koristi i suve pastelne boje , slikarske tempere i akrilne boje.

Što se izložbe tiče , ovo je njena prva izložba radova rađenih u grafitnoj tehnici. Planove za ostale izložbe, korona pandemija je stavila na čekanje.

2018-te godine , realizovala je izložbu fotografija godine , u KIC “Budo Tomović” pod nazivom “Najljepši si grade moj”.

Umjetnost u doba pandemije je može se reći dobila više vremena koje joj posvećujemo, s obzirom da je sve na nekom čekanju i izolacija jako pogoduje novim umjetničkim stvaranjima, ali smo sa druge strane uskraćeni za događaje kao što su izložbe , koncerti i razne književne večeri…Tu umjetnost plaća danak.

Poruka za početnike bi svakako bila da ne zanemaruju svoj talenat bez obzira koliko teška situacija bila glavu gore. Uvjerena sam da nas čeka svijetlo na kraju ovog tunela.-

A nas su njeni radovi očarali!

Divne Aidine ruke !

Nama je bila lijepa čast za još jedno divno učešće na našem kružoku, a Aidi zahvaljujemo.

Uživajmo u njenim crtežima.

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva.

Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.

Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :

Nvo Zinak

https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.