Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Bend AkademiA

Bend “AkademiA” postoji (pod ovim imenom) zvanično od 2.10.2008. godine kao logičan nastavak nekadašnje barske grupe “Ponoćni ritam”.

Sastavljen je od iskusnih muzičara sa više od 30 godina karijere, koji su svirali u svim uticajnim barskim grupama od kraja osamdesetih do danas: “Carlo V”, “Bellmondo”, “Don Kihot”, “Katapult”, “Ponoćni ritam” …

Članovi benda su :

prof. Mladen Kočo Kovacevic – klavijature, glas, usna harmonica
Ratko Raštan Stanisavljević – bubnjevi
Mitar Mišo Škuletić – klavijature
Marko Miraš Mirković – bass
Gavro Gajo Ugrenović – glas
Marija Brajović – glas
Božidar Gagović – gitara i glas

Sastav svira po cijeloj Crnoj Gori, najviše u Baru, Podgorici, Budvi, Kotoru i Nikšiću izvodeći uglavnom standarde ex Yu rock muzike uz male uplive u inostranu muziku.

Od većih nastupa valja istaći koncerte na kojima su bili predgrupa Zdravku Čoliću, Bajagi, Mariji Šerifović, Sergeju Ćetkoviću , Osvajačima, Dejanu Cukiću, Van Goghu, Partibrejkersima i mnogim drugima, svirali sun a mnogim manifestacijama – “Maslinijada”, ”Dana vina i ukljeve”, itd.

Bili su učesnici “Ljeta sa zvijezdama” u Baru, “Beer festa” u Budvi, “North festa” u Kolašinu, “Ušće festa” u Bijelom Polju, kao i “Lake festa” u Nikšiću.

Nastupali su više puta i u zemljama regiona.

Pjesma “Kad ode ljubav” je prva zvanična kompozicija benda iz 2011. godine. Snimljena u saradnji sa Markom Đuraševićem uvaženim producentom iz Beograda.

Album “Akademia 2002 – 2016” je retrospektiva svih dotadašnjih studiskih radova, jos iz vremena grupe “Ponoćni ritam” i izašao je 25. aprila 2016. Na njemu se nalazi 15 kompozicija.

Album “Retrospektiva 2016 – 2021” (Brzi razvoj koči …) je izašao 20. avgusta 2020. godine i sufinansiran je od strane Ministarstva kulture i Muzičkog centra CG u projektu #Zivimo kulturu.

Većina članova grupe su članovi “Video produkcije Bubulj” gdje se kompozitorski ostvaruju na raznim filmskim i dokumentarnim projektima (“Video razglednica Bara”, “Maslinarstvo Bara – nekad i sad”, film “Za šaku priganica”, ”Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica”, u dokumentarnom filmu autora Zeljka Milovica “Bar na vremenskoj kapiji” itd).

Svi članovi benda su i članovi “Muzičke asocijacije CG”, “PAM” – a , “INCG”, i “Udruženja estradnih umjetnika i izvodjača CG”.

Svake godine, ne računajuci proslu, bend ima od 140 do 180 nastupa. U 2016 ih je bilo 204.

Sve informacije za rock band Akademia se mogu naci na Facebook i Instagram stranici grupe, a studijski i snimci sa nastupa se nalaze na You tube kanalu

 https://www.youtube.com/user/2008akademia .

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva. Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.
Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :
Nvo Zinak
https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.