Anatomija Fenomena

Dribling K.- Rajmond Kopa [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Rajmond Kopa
(1931), Francuska
Klubovi: Anže, Rems, Real Madrid

Kopa je sin rudara koji je u Francusku došao iz Poljske. Njegovo pravo prezime je Kopačevski. Kopa je kao dečak radio u rudniku Ne-le-min…Bio je u oknu kada se desila nesreća i ozbiljno je povredio ruku. Tako je iz rudarskog okna počela karijera prve velike zvezde francuskog fudbala. Kopa je Rems doveo do finala Kupa šampiona. Rems je izgubio od Real Madrida. Kopa je prešao u Real Madrid i osvojio tri titule Kupa šampiona. Tada je formiran onaj čuveni trio: Kopa, Di Stefano i Puškaš. Poljak, francuski Poljak, Argentinac i Mađar. Francuska reprezentacija osvojila je treće mesto na Svetskom prvenstvu u Švedskoj. Najbolji strelac bio je Kopin najbolji prijatelj Žist Fonten. Fonten je dao 13 golova, rekord koji još niko nij postigao. Od tih 13 golova devet golova idu na dušu Kope. Fonten i Kopa i danas su najbolji prijatelji.
Svoju poslednju utakmicu u reprezentaciji Francuske Kopa je odigrao u nedelju, 11. oktobra 1962, Frnacsuka – Mađarska u Parizu. Noć pre utakmice, Kopa je otišao u galeriju jednog poljskog emigranta, želeo je da pogleda crteže mladog jugoslovenskog slikara. Razgovaralo se te večeri o liniji, ali je mladi jugoslovenski crtač više želeo da zna da li će za Mađare igrati Lajoš Tihi (Tihi je sam 18 godina ušao u prvi tim Honveda i u mađarsku reprezentaciju. Neke utakmice je igrao sa Puškašom, a neke kao Puškaš).
Razgovor je tekao na nekoj mešavini poljskog, srpskog i francuskog. Neke komplikovanije reči prevodila je na francuski Žilijet, mlada Parižanka, devojka slikara iz Beograda. Znao je taj mladi slikar da je Kopa najveći majstor driblinga, da su ga nazvali gospodin dirbling, i taj mladi slikar je mnogo voleo fudbal, ali o fudbalu ništa nije želeo da pita Kopu. Mislio je da bi to bilo nepristojno. Na poleđini crteža koji je poklonio Kopi bilo je zapisano grafitnom olovkom: Rano u nedelju obući belu košulju i predriblati podne. Želeo je da pobedi Kopa, ali je više voleo Mađare. Mađarska je pobedila Francusku sa 3:2, dva gola je dao Lajoš Tihi. Nakon više od tri nedelje Kopi su preveli onaj tekst sa poleđine crteža. I Kopa je rekao da je to najbolja definicija driblinga koju je on ikad u životu čuo. I dobro je zapamtio da se taj mladi crtač, sa blokom ispod miške, zvao Dragan Lubarda.
Godinu dana kasnije Kopa je izgubio sina. Imao je 13 godina, tačno onoliko koliko je on imao kad je prvi put sišao u rudarsko okno.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.