Anatomija Fenomena

Erik Veliki – Erik Kantona [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Erik Kantona (1966), Francuska
Klubovi: Okser, Marsej, Bordo, Monpelje, Nim, Lids junajted, Mančester junajted

Erik Kantona, rođeni Parižanin, odrastao je u Marseju. I ta luka, taj gradMarsej, više liči na Kantonu, nego Pariz. Postaje prvotimac Oksera u sedamnaestoj godini. Sa mladom reprezentacijom Francuske postao je prvak Evrope u devetnaestoj. Kantona je promenio pet klubova u Francuskoj zato što je govorio ono što misli. On se bunio protiv vlasnika klubova, govorio o lošim osobinama selektora Francuske, pocepao je dres kada je trener pokušao da ga zameni, potukao se na treningu…Svaki put Kantona je bio u pravu. I baš zato što je bio u pravu, svi su ga se tako lako odricali. Niko nije voleo da ima tog daroivitog igrača, jer on je bio opasan buntovnik.Kao igrač Monpeljea, potukao se na treningu i pola tima je tražilo, zahtevalo da se Kantona kazni. Karlos Valderama, reprezentativac Kolumbije, stao je na njegovu stranu i Kantona je ostao u klubu. Monpelje je osvojio Kup Francuske te sezone.
Kantona je jedini igrač Marseja koji se sukobio sa vlansikom kluba, harizmatičnim Bernarom Tapijem. I zato ga je Tapi u godini kada je Marsej postao prvak Evrope prodao Nimu. Naravno da se Kantona bunio, da je protestovao protiv sudijskih odluka i često je bio kažnjavan.
Kantona kaže da je u mladosti voleo, da je obožavao film Do poslednjeg daha Žan-Lika Godara, i da mu je strašno žao što nije igrao u tom filmu. Dopadala mu se Džin Siberg. U dvadeset petoj rešio je da napusti fudbal. U toj odluci bilo je iskrenosti, ali i scenskog shvatanja biografije, mladalačke poze i Kantona je otišao na Ostrvo. U Lids Junajted, i te prve godine Lids je postao prvak Engleske ispred Mančester junajteda.
Aleks Ferguson je doveo Kantonu u Mančester junajted i to je najbolji Fergusonov potez u karijeri menadžera. Kantona je konačno našao pravi klub, i Mančester pravog igrača. Više od dve decenije navijači sa Old Traforda čekali su Bestovog naslednika. I došao je mladi Francuz. Posle 26 godina Mančester je postao prvak. U pet sezona Mančester je sa Kantonom četiri puta bio prvak i dva puta je osvojio Kup. Kantona pakuje, dribla i daje golove na odlučujućim utakmicama. Uz njega odrastaju Bekam, Skols, Gigs, Nevil, Bat. Tako se formira Mančester koji će postati pobednik Kupa šampiona.
Pravio je Kantona pozorište i u Engleskoj. Tukao se sa navijačima, sa navijačima Kristal Palasa. Nokautirao je navijača Metjua Simonsa. A na konferenciji za štampu, posle utakmice sa Kristal Palasom, Kantona je rekao: Galebovi prate ribarski brod zato što misle da će on baciti sardine u more.
I na vrhuncu igračke moći, Kantona je odlučio da završi karijeru. Imao je trideset godina. Izabrao je pravi trenutak jer je znao da treba otići u crkvu kad hor najlepše peva.
Njegov dolazak u Englesku može se porediti sa dolaskom na Ostrvo francuskog pesnika Artura Remboa. Kantona je otvorio put francuskim igračima i trenerima: Anri, Viltor, Pires, Vijera, Ulije, Venger…I nije slučajno Erik Kantona u literarnom dodatku Gardijena objavio prevod pesme Privukao Roben…, čiji je autor Kleman Maro.
Kleman Maro: sin jednog dvorskog pesnika i Jane Bretanjske, žene Luja XII. Od paža i komornika postao je, zahvaljujući rodbinskim vezama i svom talentu, sekretar Margerite od Alensona, buduće kraljice Navare. Godine 1526. dospeo je u zatvor jer je u vreme posta jeo slaninu. Još je nekoliko puta dospevao u zatvor zbog slobodoumnih ideja i simpatijama prema protestantima. Zbog raspusnog života izgubio je poverenje protestanata, beži u Torino gde je i umro. Napisao je veliki broj dela koja predstavljaju punom sjaju duh Francuske rane renesanse:

Privukao Roben jednom Margo sebi,
Pokazav joj alat, malo ga zaklati,
I namahom htede da ga upotrebi,
ali Margo reče:To će me zaklati,
Suviše je golem i dugačak da bi…
Dobro, reče Roben, da ne bude bola,
Neću stavit celog,
A onda je zgrabi,
I gurnu joj alat, al samo do pola.
Jaoj, reče Margo, ja sam vaša žrtva,
Stavite ga celog, i tako sam mrtva.

P.S.
Posle odlaska iz Mančestera, Kantona je postao kapiten reprezentacije Francuske u fudbalu na pesku.
Igrao je u filmu Elizabet francuskog ambasadora, taj film snimljen je 1988.
Kantona je proglašen za igrača veka Mančester junajteda: Kralj Erik.
Džordž Best ga je krunisao još većom titulom.
Dao bih, kaže Best, sav šampanjac koji sam popio da odigram s njim jednu utakmicu na Old Trafordu. Samo, ja bih bio najbolji.

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.