Anatomija Fenomena

Film – Zelena milja [Tema: Zatvor]

Zelena milja
(The Green Mile)
1999
Režija: Frenk Darabont
Scenario: Frenk Darabont, Stiven King
Uloge: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse
Trajanje: 189 minuta
Zemlja: SAD
Jezik: engleski, francuski
Festivali: Čikago, Toronto
Nagrade: Oskar, 4 nominacije

U Luizijani tridesetih godina prošlog stoljeća Paul Edgecomb šef je zloglasnog zatvora za osuđenike na smrtnu kaznu. On pokušava zadnje dane osuđenih učiniti što dostojanstvenijima i mirnijima. Ostalo zatvorsko osoblje je humano, sposobno i normalno. Jedini koji odskače je sadist Percy Wetmore, koji ima dobre veze u političkom vrhu, ali i on je pod Edgecombovom kontrolom.
Jedno ljeto u zatvor dolazi novi osuđenik, tamnoputi John Coffey. Osuđen je zbog silovanja i ubojstva dvije djevojčice. Njegov karakter je u potpunoj suprotnosti od zločina koji je počinio. Dobroćudan je i dječje nevin, strah ga je zaspati u mraku, bez noćnog svjetla, neobične je građe, visok, nezgrapan i velikih dlanova.
Ubrzo svi u zatvoru počinju primjećivati da je John drukčiji i da je neobično za takvog čovjeka da je počinio dvostruko ubistvo. To prvi opazi upravnik, ali i ostalo osoblje te zatvorenici. Slijedom raznih događaja svima postaje jasno da je John nevin i da posjeduje neobične sposobnosti.
trejler

O reditelju:

Frenk Darabont, je mađarsko-američki reditelj, scenarista i producent, najpoznatiji po adaptiranju knjiga Stivena Kinga u uspješne filmove (Bjekstvo iz Šošenka, Zelena milja, Magla). Rođen je 1959. godine u izbjegličkom kampu u Francuskoj gdje su njegovi roditelji pobjegli poslije sovjetske intervencije u Mađarskoj 1956.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.