Anatomija Fenomena

Finišer – Romario da Sauza Farija [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Romario da Sauza Farija
(1966)
Klubovi: Vasko da Gama, PSV Ajndhoven, Barselona, Flamengo, Al Saad (Katar)

Sa plaža Rio de Žaneira otišao je u klub Vila de Pena, u tom timu trener je bio njegov otac. Još kao junior prešao je u Vasko da Gamu. I od tada kreće karijera jednog od najboljih svetskih strelaca. Na 103 prvenstvene utakmice u timu Vasko da Gama postigao je 96 golova. U PSV Ajndhovenu na 109 utalmica daje 98 golova. Već prve sezone u Barseloni, 1993, Romario je bio najbolji strelac prvenstva Španije. Dao je 34 gola na 42 utakmice.
Romario je bio u reprezentaciji Brazila na Prvenstvu sveta 1990. u Italiji. Ali je igrao samo jedno poluvreme. Da je Romario bio u timu, Brazil bi bio prvak sveta. Od 54 šanse na tom prvenstvu, Brazil je realizovao samo četiri. Da je Romario bio u timu protiv Argentine, u četvrtfinalu, od onih deset šansi Romario bi postigao bar dva gola.
Početkom 90-ih Romario je bio najbolji napadač na svetu. Bio je najplemenitiji strelac. Njegovi golovi imali su i duha i šarma, zato što je imao fantastičan osećaj za prostor. Znao je da driblingom izbaci celu odbranu, i koliko je samo puta Romario imao čistu situaciju u šesnaestercu. Ostajao bi licem u lice s golmanom.
Igrač sa takvim osećajem za prostor i s takvom tehnikom najviše bi u igri odgovarao Maradoni, i nije slučajno Maradona zabeležio u svom dnevniku: Romario je veliki igrač, njegov sam poklonik. Nikada nisam video finišera boljeg od njega. Radio je neverovatne stvari u šesnaestercu, jer je užasno brz. Kada bi krenuo na gol, bio bi nezadrživ. On je u mom timu snova.
Romario kaže da je on kretao ka golu kao talas, a talas je nemoguće zaustaviti, jer dribling je san mora u ramenima Romarija.
Bežite, ide Romario!

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.