Anatomija Fenomena

Frivolno ostrvo [Tema: Imaginarna mjesta]

Frivola ili Frivolno ostrvo otkriveno je od strane admirala Antona, Engleza, u blizini ostrva Huan Fernandez u Pacifiku. Frivolnim ostrvom vlada car zvani “Njegova sveelegantnost”, čija paleta dominira jednim velikim trgom okruženim radnjama usred prestonice, Duhovnog grada. Duhovni grad je veći od Londona, a nalik njemu, dijeli ga rijeka, i ima mnogo prekrasnih parkova.
Glavna karakteristika Frivolnog ostrva je da je sve što se na njemu nalazi bezvrijedno ili “frivolno”. Drveće se, na primjer, lako savija kao da je od gume, a voće koje ono rađa jedva da može da se jede – ono se rasplinjuje u ustima poput pjene. Nekoliko divljih zvijeri luta šumama Frivolnog ostrva, ali su one bezopasne, jer su njihovi zubi meki, a njihova rika nalik je šuštanju svile.
Stanovnici uzgajaju konje, ali su i oni takođe beskorisni: oni se ruše i pod najmanjim teretom, a i suviše su krhki da bi se koristili u zemljoradnji.
Bavljenje poljoprivredom na ovom ostrvu veoma je lak zadatak. Žene duvaju u male pištaljke, i taj zvuk stvara neophodne brazde u mekoj zemlji. Muškarci onda dokono bacaju poneku sjemenku u vjetar, koji je nježno polaže u brazde.
Lokalna valuta naziva se ahatin, a radi se o komadićima ahata koji se koriste kao novčići.

Izvor: Opat Gabrijel Fransoa Koaje: Otkriće ostrva Frivola: Ili, Frivolno ostrvo, prevedeno sa francuskog, sada u individualnoj distibuciji iz ruke u ruku širom Pariza, a za koje se priča da je u skladu sa engleskim rukopisom koji govori o tom ostrvu i njegovim stanovnicima. Pismena narudžbina preko A – 1 A – n, London, 1750.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar: