Anatomija Fenomena

I Škot i Englez – Kenet Dagliš [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Kenet Dagliš (1951)
Škotska
Klubovi: Seltik, Liverpul

Kenet Dagliš je kao junior (15 godina) bio na probi u Liverpulu. Igrao je protiv rezervnog tima Santporta. I nije prošao. Vratio se u Škotsku. Sledeće godine, 1967, postao je član Seltika. A već sa 24 godine  kapiten tima. Na 324 utakmice dao je 167 golova, a Seltik je u Dagliševo vreme četiri puta bio prvak Škotske. Prešao je u Liverpul, da zameni najboljeg igrača Liverpula Kevina Kigena. I već u toj prvoj sezoni, 1977, postigao je 30 golova i onaj najvažniji, pobednički, u finalu Kupa šampiona protiv Briža. Sa Daglišem, Liverpul je pet puta bio prvak Engleske i tri puta je osvojio Kup šampiona. Odigrao je za Liverpul 515 utakmica i dao 176 golova. I to je jedini igrač koji je i u prvenstvu Škotske i u prvenstvu Engleske dao preko 100 golova.
Dagliš je igrač koji je osvojio najviše trofeja u britanskom fudbalu. Osvojio je 26 trofeja (prvenstvo, Kup, Kup šampiona), neke kao menadžer.
Najviše puta je igrao za reprezentaciju Škotske, 102 utakmice. Bio je na tri svetska prvenstva. On i Denis Lou postigli su najviše golova u reprezentaciji Škotske – po 30. Nije bio samo odličan strelac, imao je dobar regled igre i dribling.
Half Arsenala, David O Liri: Bilo je gotovo nemoguće da mu oduzmeš loptu. Nagnuo bi se i s ispruženim laktom nije dozvoljavao da mu se priđe. Kako god da mu priđeš, isprečila bi se njegova stražnjica.
A o driblingu Dagliš kaže:
Dribling je lični sekund mitologije.
Ili:
Odlučio sam da pređem u Liverpul jer sam morao znati mogu li uspeti negde drugde osim u Seltiku. Nisam se hteo pitati čitav život šta je moglo biti i vratio sam se tamo gde me nisu primili kada sam imao 15 godina.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar: