Anatomija Fenomena

Jer zlo, nasilje i prevara ne mogu trajno vla­dati svijetom [Tema: Andrić]

KULT-Ivo-Andric

Noćni razgovor 1941.

Zašto se oko naših planina viju pojasevi magle, koja zastire vidik ljudima i truje ranim strahom duše djece?

– Jer nema ljubavi ni drugarstva među istokrv­nom i istojezičnom braćom.

Zašto nad našim varošima i selima lebdi stalno, kao oreol prokletstva, atmosfera straha i nepovjere­nja, zla tišina, koja plaši?

– Jer među raznovjernim sugrađanima ne vla­da bratstvo ni iskrena saradnja, nego izdaja i otrov­na omraza.

Zašto naši sumraci padaju tako brzo i bolno, da ranjavaju dušu, zašto su naše noći neprirod­no duge i liče na mrak posljednjeg dana, zašto su dani puni stida i gnjeva i krvavih mrlja po zidovima i pločnicima?

– Jer služimo i zlom tuđinu i svojim ranje­nim zlim nagonima i zabludama, i svemu i svako­me, samo ne velikim načelima Slobode, Bratstva i Jedinstva.

Zašto stranci obaraju oči i skreću razgovor kada govore o nama, zašto se naša zemlja pominje prva kada je govor o bratoubilačkom bezumlju i teškim nerazumljivim katastrofama?

– Jer se nismo na vrijeme oduprli zlu, jer nismo poslušali najbolje među nama i ujedinili se svi bez razlike u otporu protiv tuđinskog zavojevača i do­maćeg nečovjeka.

Zašto pored svega toga, i protiv svega, sija ne­što kao nada iza svake, i najcrnije planine naše, i svi ljudi koji nose još živu dušu u sebi osjećaju da mora doći oslobođenje od sramote, a spremaju se da mu pomognu kako najbolje mogu i umiju?

– Jer zlo, nasilje i prevara ne mogu trajno vla­dati svijetom, jer se u najzabačenijim šumama ze­mlje spremaju najbolji njeni sinovi da zapale oganj otpora i da, ne štedeći sebe, spasu narod od rop­stva i sramote; njima će se s vremenom sav narod pridružiti i s njima će, poslije pobjede, sav pod jed­nom zastavom, krenuti novim putem sloge, rada i obnove

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.