Anatomija Fenomena

Konj umire, ptice uzleću – Šandor Kočiš [Tema: Dribling]

kocsis-sandor-

Piše: Božo Koprivica

Šandor Kočiš
(1929-1979)
Mađarska
Klubovi: Ferencvaroš, Honved, Young Fellows (Švajcarska), Barselona

Mađarska je 23. maja 1954. pobedila Englesku u Budimpešti sa 7:1. Golove su dali Lantoš, Hidegkuti, Tot, Puškaš 2 i Kočiš 2. To je bila poslednja utakmica Mađarske pred Svetsko prvenstvo u Švajcarskoj. I 22. pobeda u nizu od 26. utakmica, uz četiri nerešena rezultata i gol razliku 107:27.

I nastavilo se na Svetskom prvenstvu: Koreja 9:0, Kočiš je dao tri gola, SR Nemačka 8:3, Kočiš je dao 4. gola, Brazil u četvrtfinalu 4:2, Kočiš je strelac dva gola, u polufinalu Urugvaj 4:2 i dva gola Kočiša u produžetku. Jedanaest golova na četiri utakmice Svetskog prvenstva. Kakav je to strašan prosek Šandora Kočiša.
U finalu protiv SR Nemačke Kočiš nije postigao gol i Mađarska je izgubila sa 3:2. Finale se igralo na Vandkorf stadionu u Bernu. Poslednju utakmicu u repretentaciji Kočiš je odigrao 14. oktobra protiv Austrije u Beču. Pobedila je Mađarska sa 2:0. Posle te utakmice Puškaš, Kočiš i Cibor krenuli su, bilo je to vreme ustanka u Budimpešti kada su Mađari išli telom na ruske tenkove, na put izgnanstva. Krenula je ta trojka, svaki svojim putem, po Evropi, kao neki junaci iz Kišove Grobnice. Nisam slučajno pomenuo Kiša, gospođa iz Crvene marke s likom Lenjina rekla mi je da je Kišovo interesovanje za fudbal oslabilo posle finalne utakmice u Švajcarskoj. Kiš mi je rekao 4. Jula 1979, tri sata posle podne na terasi hotela Argentina u Dubrovniku, da je bio siguran da će Mađarska biti prvak sveta. I želeo je da napiše esej o pesmi Lajoša Kašaka Konj umire, ptice uzleću i fantastičnim golovima glavom Šandora Kočiša. Ali, Mađarska je izgubila to finale i Kišov esej ostao je nedovršen. Posle dve godine lutanja po Evropi Puškaš je otišao u Real Madrid, a Kočiš i Cibor u Barselonu. Pomogao im je Ladislav Kubala. Kakva je to bila navala, četiri lutajuća viteza i jedan Španac: Kubala, Kočiš, Evaristo, Suarez i Cibor.

Barselona je dva puta bila prvak Španije, 1959. i 1960. Igrala je u finalu Kupa šampiona 1961. Kočiš je na tom finalu postigao gol, gol je dao i Cibor, ali je pobedila Benfika sa 3:2. U izveštaju sa tog finala piše da je Barselona na toj utakmici jedanaest puta pogodila stativu (ili prečku) gola Benfike. To finale Kupa šampiona igralo se na istom stadionu, Vandkorf stadiona u Bernu, na kome je Mađarska izgubila finale u Švajcarskoj. I 3:2.

P.S.

Šandor Kočiš je na 68. utakmica postigao 75. golova za reprezentaciju Mađarske.

Kad je Mađarska izlazila na teren, Kočiš je, iako najviši, bio poslednji u vrsti. Imao je lice melanholika, melanholika husara, i lice holivudske zvezde pedesetih.

Kad je prestao da igra, Kočiš je vodio jedan bar u Barseloni, bar Zlatni lav. Voleo je da piše Šanrod Kočiš. Razboleo se od raka, amputirana mu je noga.

Šandor Kočiš izvršio je samoubistvo 22. Jula 1979. U Barseloni.

Još jedno finale Šandora Kočiša u julu i jeste dribling, kao što kaže Lajoš Kušak: Konj umire, ptice uzleću.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.