Konkursi

Konkurs Planeta ART 2014.

planeta art

Udruženje “Šta hoćeš” raspisalo je nagradni konkurs za ekološki angažovani umetnički rad mladih autora od 16 do 30 godina na temu klimatskih promena “Planeta ART”. Konkurs “Planeta ART” raspisan je za bazične umetničke formate: kratku priču/pesmu, crtež i akustičnu pesmu autora ili dua, na temu klimatskih promena.

1) literarna umetnost: kratka priča ili pesma dužine do 1 kucane strane (do 3.000 slovnih znakova sa razmacima);

2) vizuelna umetnost: crno-beli crtež rukom;

3) muzička umetnost: akustična pesma u izvođenju autora ili dua (do četiri minuta trajanja, tekst može biti i na srpskom i na engleskom jeziku).

Konkurs je otvoren za sve umetnike, građane Srbije, starosti od 16 do 30 godina, pod uslovom da dela koja budu prijavljena nisu ranije predstavljena javnosti u vidu zvaničnog izdanja. Svaki autor može na konkurs poslati samo jedno originalno delo u jednom umetničkom formatu.

Pravo učešća na konkursu za literarnu i vizuelnu umetnost imaju autori koji su spremni da svoj rad izlože javnosti i obrazlože. Pravo učešća na konkursu za muzičku umetnost imaju muzičke grupe i autori koji imaju repertoar od najmanje pet originalnih autorskih pesama i spremnost da nastupe u akustičnoj postavci u trajanju do 25 minuta.

Svi autori moraju biti spremni da posvete jedan dan putovanju u Obrenovac i učešću u koncertnoj dodeli nagrada.

Dostavljanje i formati radova:

Radove treba dostaviti isključivo u elektronskoj formi na adresu350brenovac@gmail.com, s naznakom „PlanetART – umetnost“ (npr. „Pokrenimo planetu – muzička umetnost“) u sledećim formatima:

i. literarna umetnost: MS Word (.doc ili.docx), pisma su ravnopravna;

ii. vizuelna umetnost: kompresija JPEG (.jpg), format papira A4, rezolucija 300 dpi;

iii. muzička umetnost: demo snimak u MP3 (.mp3) kompresiji, minimum 128 kbps, 44.1 kHz, kvalitet snimka nije presudan, pesma može biti snimljena uživo bilo kojim prenosnim uređajem, bitno je da se čuje i jasno odražava ideju autora.

Svi autori/grupe autora su dužni da uz radove dostave svoju kratku biografiju s fotografijom i kontakt koordinatama.

Nagrade:

Po tri odabrana autora radova u svim umetnostima dobiće sledeće novčane nagrade:

1. nagrada: 8.000 dinara

2. nagrada: 7.000 dinara

3. nagrada: 6.000 dinara

Literarna umetnost:

i. Autor prvoplasiranog rada dobiće „Rečnik sinonima“, drugoplasiranog mini-komplet knjiga stranih i domaćih autora, a trećeplasiranog mini komplet domaćih autora u izdanju RO „Kornet“;

ii. Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

Vizuelna umetnost:

i. Autori tri odabrana rada dobiće knjigu „Saša Marković Mikrob: ZBOGOM ANDERGRAUND” u izdanju Remonta i printove svojih radova u B2 formatu;

ii. Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

Muzička umetnost:

i. Autori tri odabrana rada dobiće po 3 svoje profesionalne fotografije u print formatu;

ii. Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

5) Svim nagrađenim autorima biće obezbeđeni troškovi prevoza do Obrenovca, kao i profesionalni uslovi nastupa, koji će biti video dokumentovan i emitovan putem YouTube kanala organizatora i zainteresovanih medija.

Stručni žiri doneće odluku o najboljim radovima.

Autorsko pravo:

Umetnici se slanjem i izvođenjem svojih radova slažu da organizatori konkursa imaju pravo i slobodu javne upotrebe radova i njihovih snimaka na internetu i u drugim medijima prema svom nahođenju, a poštujući dignitet autora, njihov lični i umetnički ugled.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta, a radove bi trebalo poslati na adresu:350brenovac@gmail.com.

Stručni žiri čine: istoričarka umetnosti i direktorka Remonta – nezavisne umetničke asocijacije Darka Radosavljević, lingvista, književnik i urednik RO “Kornet” Pavle Ćosić, fotograf i glavni i odgovorni urednik magazina “Nocturne” Marko Ristić i Udruženje „Šta hoćeš“ kao kolektivni član, odabraće po tri najbolja rada u svakoj kategoriji, po umetničkim formatima, koji će biti nagrađeni novčanim i drugim nagradama.

Konkurs organizuje Udruženje „Šta hoćeš”, nacionalni partner 350.org, pokreta ekoloških pokreta za ujedinjenje sveta u rešavanju klimatske krize.

Administrativno sedište „Šta hoćeš” nalazi se u Obrenovcu, gradu u kojem se proizvodi 60% struje potrebne Srbiji, predgrađu Beograda koje je istovremeno i jedna od ekološki najosetljivijih tačaka u Srbiji, što se, na žalost, i materijalizovalo katastrofalnim poplavama pre par meseci.

“Na svojoj koži sada svi osećamo kako klima postaje ekstremna – kod nas vode plave, drugde haraju suše, ali se sistem bespoštedne eksploatacije resursa zbog profita na to ne obazire. Bez osvešćenja pojedinca neće se promeniti korisnički odnos prema prirodi, kojoj pripadamo. Umetnost, snaga izraza darovitog pojedinca ili grupe, može da menja”, poručilo je udruženje “Šta hoćes”.

Darka Radosavljević, članica žirija, uoči još jedne u seriji oluja u Beogradu poslednjih meseci, pozvala je zainteresovane da se prijave na konkurs.

„Za večeras se najavljuje još jedna u seriji velikih oluja, vremenskih nepogoda, kao posledica, verovatno, klimatskih promena. A ko je kriv? HAARP, sunčeve oluje, sunčeve pege, ko zna šta nam sve stiže iz svemira? Ili pak dobar deo krivice snosimo i mi sami. Javite se na ovogodišnji konkurs „Planet ART“ i pokušajte da vizuelizujete ono što nas tišti, a pre svega da se inspirišete upravo klimatskim promenama“, poručila je ona.

Marko Ristić poziva mlade talentovane muzičke autore da se prijave.

“Ja dolazim iz Obrenovca, mesta koje je pretrpelo veliku štetu usled klimatskih promena koje su zadesile našu planetu. Dosta vode je bilo u mom gradu, koji je potpuno uništen, a ja verujem da vi kao umetnici možete dosta toga da kažete na tu temu”, naveo je Ristić.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.