Konkursi

Konkurs za Henkel Art Award za 2013.

Kompanija Henkel za centralnu i istočnu Evropu raspisala je konkurs za nagradu Henkel Art.Award, namenjenu kreativnim umetnicima iz 23 zemlje regiona. Pored novčanog iznosa od 7.000 evra, pobednik će dobiti priliku da organizuje izložbu u zemlji porekla, kao i samostalnu izložbu u Muzeju moderne umetnosti u Beču (MUMOK), čime ukupna vrednost nagrade iznosi 35.000 evra.

Henkel Art.Award će još jednom odati počast izvanrednim i inovativnim radovima vizuelnih umetnika u domenu slikanja, crtanja, fotografije, video sadržaja i instalacija.

Međunarodni žiri će tokom leta nominovati petoro finalista, a pobednik će biti proglašen u novembru na svećanoj ceremoniji dodele nagrada u Beču.

Konkurs je namenjen umetnicima do 40 godina (koji nisu napunili 40 godina do ceremonije dodele nagrade u novembru 2013) iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češcke, Estonije, Mađarske, Kazahstana, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije i sa Kosova, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Zainteresovani treba da pošalju:
– CV sa opisom umetničke karijere (na engleskom ili nemačkom)
– 3 do 5 reprodukcija radova:
za slike, crteže i fotografiju – u formi fotografija, foldera i/ili kataloga – format maksimum A3). Ne prihvataju se slajdovi, CD-ovi i DVD-jevi.
za video instalacije – u formi video DVD-a (maksimalna dužina trajanja 10 minuta)

Prihvataju se radovi nastali posle 2010. godine.

Radove najpre treba predstaviti lokalnom žiriju do sredine juna.

Žiri u svakoj od zemalja odabraće najbolji rad i poslati ga u Beč, gde će međunarodni žiri odlučiti o petoro finalista, odnosno takozvanom užem izboru i odabrati pobednika/cu.

Umetnici na užoj listi biće obavešteni o nominaciji i dobiti pozivnicu kompanije Henkel CEE na gala svečanost dodele nagrade u novembru u Beču.

Konkurs je otvoren do 7. juna 2013. godine, do kada najkasnije (datum poštanske marke)moraju stići na adresu žirija u svakoj od zemalja.

Nagrada se dodeljuje u saradnji sa KulturKontakt Austria centrom i MUMOK-om.

U saradnji sa KulturKontaktom, kompanija Henkel i ove godine dodeljuje stipendije u vrednosti od 2.000 evra za mlade umetnike iz istočne Evrope.

Dobitnik će biti odabran među učesnicima rezidencijalnog programa (Artists-in-Residence).

“Umetnost doprinosi međusobnom razumevanju, a time i pozitivnom odnosu među ljudima”, kaže predsednik kompanije Henkel CEE Ginter Tumser (Günter Thumser). “Našom Henkel.Art.Award. nagradom želimo da promovišemo razvoj u istočnoj Evropi”, naveo je Tumser.

Dodatne informacije o Henkelovoj nagradi za umetnost moguće je pronaći na sajtovima:http://artaward.henkel-cee.comwww.facebook.com/HenkelArtAward i www.henkel.rs.

*U PRILOGU: Lista kontakata žirija u svakoj od zemalja

(SEEcult.org)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.